Norge blir med i globalt samarbeid mot spøkelsesfiske

Norge sluttet seg i forrige uke til et globalt initiativ mot tapt fiskeutstyr i sjøen og spøkelsesfiske – Global Ghost Gear Initiative. Avtalen ble signert under havkonferansen Our Ocean i Oslo.

Norge blir med i globalt samarbeid mot spøkelsesfiske

NYHETER

MILJØNorge blir med i globalt samarbeid mot spøkelsesfiske

Norge sluttet seg i forrige uke til et globalt initiativ mot tapt fiskeutstyr i sjøen og spøkelsesfiske – Global Ghost Gear Initiative. Avtalen ble signert under havkonferansen Our Ocean i Oslo.

  29. oktober 2019
Global Ghost Gear Initiative (GGGI) er et samarbeid mellom myndigheter, næringsliv og organisasjoner som jobber med å løse problemet med forlatt, tapt eller dumpet fiskeutstyr.

– Å redusere at fiskeutstyr går tapt i sjøen er viktig for arbeidet mot marin forsøpling og for bærekraftige fiskerier verden over. Når Norge nå slutter seg til GGGI tar vi med oss lang og god erfaring fra denne type arbeid hjemmefra, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Lær mer om Global Ghost Gear Initiative:Video: Global Ghost Gear Invitiative/YouTube


Spøkelsesredskap fortsetter å fange fisk og andre marine arter som kveles, sulter i hjel og blir åte for nye dyr. Spøkelsesfiske er ressurssløseri, og kan true sårbare arter og bestander.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen signerte avtalen på Norges vegne på havkonferansen Our Ocean i Oslo på torsdag i forrige uke. Norge blir dermed en av 15 myndigheter som er med i GGGI-samarbeidet.

Norsk erfaring kan bidra

Norge har lang erfaring med å forebygge tap av, og rydde opp i tapt fiskeutstyr, både nasjonalt og i samarbeid med andre land. Fiskeridirektoratet har siden 1983 gjennomført årlige oppsamlingstokt av tapt fiskeutstyr på havbunnen.

Siden da har over 1 000 tonn forskjellig fiskeutstyr og over 22 000 garn blitt samlet opp. I tillegg vurderer Norge nye tiltak og virkemidler som skal bidra til å redusere marin forsøpling fra fiskefartøy, slik som innføring av produsentansvar.Fiskeridirektoratet fjernet i sommer over 1 200 snøkrabbeteiner og over 50 kilometer tau fra havbunnen i Barentshavet.


Samler og sprer informasjon om spøkelsesredskap

Med Norge har GGGI nå deltakere fra myndigheter i 15 land, samt nær 100 andre medlemmer fra store sjømatselskap til kunnskapsmiljøer og andre ikke-statlige organisasjoner.

GGGI arbeider for å samle, styrke og spre informasjon om tapt redskap, årsaker og teknologiske løsninger. Ved hjelp av næringsliv og organisasjoner drives konkrete prosjekter for forebygging og opprydding.

Les hele pressemeldingen på Regjeringen.no.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Vintersesongen er i full gang, sikten er strålende og det er duket for flott dykking i ukene fremover. Men da må utstyret være i orden! Her er anbefalingene fra Fue.no.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gi bort et gavekort på dykkekurs!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i! Teorien kan tas på nett, og er derfor en perfekt gave i disse dager.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS