Husk at nødbluss og nødraketter er ulovlig

Hovedredningssentralen og nødetatene ber folk respektere forbudet mot bruk av nødbluss og nødraketter på nyttårsaften. – Det er både farlig og ulovlig, og fører til unødvendige utrykninger, advarer de.

Husk at nødbluss og nødraketter er ulovlig
Nødraketter er ikke fyrverkeri, og ulovlig bruk er straffbart. Foto: Tor André Johannessen

NYTTÅRSAFTENHusk at nødbluss og nødraketter er ulovlig

Hovedredningssentralen og nødetatene ber folk respektere forbudet mot bruk av nødbluss og nødraketter på nyttårsaften. – Det er både farlig og ulovlig, og fører til unødvendige utrykninger, advarer de.

  31. desember 2020
Nødraketter er et pyroteknisk verktøy man kan skyte opp for å tilkalle hjelp hvis man er i nød, og sidestilles med Mayday-anrop. Årlig registrerer hovedredningssentralene ca. 100 observasjoner av nødraketter.

De færreste av disse er reelle hendelser, men medfører at det må brukes ressurser for å undersøke om noen er i nød. Hovedredningssentralen håper folk ikke skyter opp nødraketter for moro skyld i kveld.

– Det er et gjentakende problem at folk skyter opp nødraketter selv om de ikke er i nød, særlig på nyttårsaften, sier redningsleder Kjetil Hagen til avisa Nordlys.

Legger beslag på ressurser

Når hovedredningssentralene får inn melding om observasjon av nødraketter må de agere som om noen er i nød. Det betyr at ressurser settes inn i søk – ressurser det kan være behov for andre steder hvor det virkelig er en nødsituasjon.
Ulovlig bruk av nødraketter fører årlig til flere utrykninger som koster samfunnet store summer, og legger beslag på viktige ressurser. Foto: Maritim Båutstyr


Hvis man befinner seg i nød og velger å skyte opp nødraketter anbefaler Hovedredningssentralen at man skyter opp en rekke på to til tre raketter over en relativt kort periode.

– Farlig og ulovlig

Ulovlig bruk av nødraketter kan føre til påtale og kan resultere i bot eller fengselsstraff. Man risikerer også å bli meldt for å slå falsk alarm. Straffeloven paragraf 349 sier følgende om ulovlig bruk av nødraketter:

«Med bøter eller med fengsel inntil 3 måneder straffes den som ved ugrunnet rop om hjelp, misbruk av nødsignal eller liknende forsettlig eller uaktsomt volder [...] utrykning av politi, brannvesen, ambulanse, lege eller den væpnete makt, eller medvirker hertil».– Nødbluss er svært brannfarlig. De gir fra seg så mye varme at de til og med fortsetter å brenne under vann, sier brannsjef Geir Thorsen ved 110-sentralen i Møre og Romsdal til NRK. Illustrasjon: Hovedredningssentralen


Slik blir nyttårsværet

Det blir stort sett skyet i sør og vest, og det meldes om flere minusgrader og lett snøfall. Den kraftige nedbøren i romjula skal imidlertid gi seg. Bergen ser ut til å få lettskyet og kaldt vær, mens Mørekysten må belage seg på skyer.

– Nyttårsaften ser ut til å bli helt ok de fleste steder i landet, spesielt langs kysten, men på Sør- og Østlandet kan sikten mot rakettene bli heller begrenset, skriver NRK i en sak om nyttårsværet.

Best forhold for å se raketter blir det i nord, med lettskyet til klart i Nordland og Troms. Finnmark får mer skyet. Det meldes om stor skog- og gressbrannfare i snøfrie områder i hele Nordland.

Vi ønsker alle en flott nyttårsfeiring og et godt nytt år!Opprinnelig publisert 30.12.2019
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Det er vinterkaldt i sjøen og flotte dykkeforhold mange steder. Sørg for å holde deg varm og ha godt med lys – her er anbefalingene fra Fue.no.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS