Hvordan kan man oppnå 30 knop ved å koke vann?

Mange av vrakene vi dykker på er gamle dampskip. Har du noen gang tenkt på hvordan de fikk fremdrift? Her kan du lære mer om hvordan kjelene på dampdrevne krigsskip fungerte.

DOKUMENTAR

   

HISTORIE

   

VRAKHvordan kan man oppnå 30 knop ved å koke vann?

Mange av vrakene vi dykker på er gamle dampskip. Har du noen gang tenkt på hvordan de fikk fremdrift? Her kan du lære mer om hvordan kjelene på dampdrevne krigsskip fungerte.

  18. januar 2020
For at dampskip skal få fremdrift, kreves det selvsagt damp. Dette lages ved at man koker vann i en eller flere kjeler ved hjelp av kull eller olje, før dampen ledes til selve dampmaskinen.

I prinsippet er ikke dampdrift så veldig komplisert: Trykket får stemplene til å bevege seg, og via et gir gjør dette i sin tur at propellen går rundt – men djevelen er naturligvis i detaljene.

Se «Naval Boilers - Grates Under Pressure» her:Video: Drachinifel/YouTube


Imponerende hastighet

Krigsskip har alltid vært langt fremme når det gjelder teknologi og ytelse, og allerede ved forrige århundreskifte kunne de raskeste oppnå hastigheter på over 20 knop ved hjelp av dampmaskiner.

Ved hjelp av dampturbiner kunne jagere oppnå hastigheter på over 35 knop under andre verdenskrig. Senere har dieselmotorer og atomkraft overtatt fremdriften – men dampmaskinene er fortsatt en spennende del av historien.For mange er maskinrommet det aller mest spennende stedet å besøke på et vrak. Her fra D/S Frankenwald.


Masse spennende historie

I dokumentaren ovenfor får de skips- og historieinteresserte vite mer om hvordan krigsskipene i tidligere tider kunne oppnå så imponerende hastigheter, og hva slags utstyr som var nødvendig for å få det til.

Hvis du er interessert i skipshistorie, gamle krigsskip og teknologien som gjorde dem til fryktinngytende krigsmaskiner, vil du finne masse spennende på YouTube-kanalen til Drachinifel.


ANNONSE

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Bli med på nakensneglesafari

  Årets nakensneglesafari på Gulen Dykkesenter er den 10. i rekken, og som vanlig er forventningene store. Vil deltakerne klare å finne flere arter enn i fjor? Ekspertene står klare til å hjelpe med identifiseringen.

ARRANGEMENTER:

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.

ANNONSE:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo

 


© 2019 Forlaget Dykking AS
facebook_page_plugin
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler. Ved å besøke siden godkjenner du våre vilkår.