To tragiske grotteulykker på to dager

To separate dødsulykker i England og i Frankrike har gitt grottedykkermiljøet en sjokkstart på det nye året. De omkomne ble hentet ut av grottene etter begge ulykkene.

GROTTEDYKKING

DYKKERULYKKETo tragiske grotteulykker på to dager

To separate dødsulykker i England og i Frankrike har gitt grottedykkermiljøet en sjokkstart på det nye året. De omkomne ble hentet ut av grottene etter begge ulykkene.

  19. januar 2020
Det var Cave Rescue Organisation (CRO) som rapporterte om den første ulykken, som skjedde lørdag 4. januar i Casterton Fell i nærheten av Kirby Lonsdale i England.

Cumbria Police tok kontakt med CRO etter at de hadde fått melding om at Simon Halliday (49) ikke hadde kommet ut som planlagt etter et dykk i Lancaster Hole.

Funnet på 60 meters dyp

En massiv redningsinnsats ble organisert, og 40 medlemmer av CRO og The Cave Diving Group (CDG) gikk inn i grotten for å lete etter den savnede, opplyser organisasjonen på sine hjemmesider.

Halliday ble funnet omkommet på 60 meters dyp og brakt ut av grotten dagen etter dykket. Årsaken til dødsfallet blir etterforsket av politiet i Cumbria, skriver BBC.


Polsk dykker omkom i Frankrike

Under 48 timer etter ulykken i England omkom en 40 år gammel polsk grottedykker i Cassis i Frankrike, omlag 30 kilometer sørøst for Marseille.

Mannen dykket i Bestouan-grotten sammen med tre andre den 6. januar, men kom ikke ut som planlagt etter dykket.

Funnet 400 meter inn i grotten

Brannvesenet i Bouches-du-Rhône ble varslet, og til sammen 30 redningsmannskaper og dykkere gikk inn i grotten for å lete etter den savnede. Han ble funnet omkommet rundt 400 meter fra grotteåpningen.Den polske dykkeren brukte en Liberty CCR rebreather, skriver nettsiden www.jollydiver.com. Denne skal ifølge produsenten være designet for å være tolerant mot feil.


Advarer mot dykking inntil videre

Grotten i Bestouan er spesiell fordi inngangen er fra havet, og man må svømme omtrent 150 meter for å komme dit. Gjennomsnittsdybden i den 3 kilometer lange grotten er på ca. 15 meter.

Hovedlina i gotten skal være gammel og det er mulig den er skadet eller brutt. I etterkant av ulykken oppfordres det til å vente med å dykke i Bestouan inntil lina er undersøkt og eventuelt reparert, skriver X-Ray Magazine.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS