Rapport avslører ukjente fordeler med dyphavet

Visste du at det finnes et naturlig CO2-sluk som er større enn regnskogen i Amazonas? Den mesopelagiske sonen i havet tar opp så mye som seks milliarder tonn CO2 i året, hevder en ny forskningsrapport.

Foto: Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI)

FORSKNING

   

MILJØRapport avslører ukjente fordeler med dyphavet

Visste du at det finnes et naturlig CO2-sluk som er større enn regnskogen i Amazonas? Den mesopelagiske sonen i havet tar opp så mye som seks milliarder tonn CO2 i året, hevder en ny forskningsrapport.

  3. februar 2020
Den mesopelagiske sonen i havet strekker seg fra 200–1000 meters dyp, og kalles ofte for «the twilight zone». I dette området finnes det lite eller intet lys, og mange av dyrene som lever her migrerer til grunnere vann om natten for å skaffe seg næring.

– Denne migrasjonen for å finne mat hjelper til med å flytte CO2 ned på dypt vann, og til og med helt ned til havbunnnen hvor det kan bindes til evig tid, skriver Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) i en pressemelding.

I rapporten «Value Beyond View: Illuminating the human benefits of the ocean twilight zone» mener forskerne for første gang å ha funnet usette og noe overraskende fordeler vi har av denne sonen.

Se en kortversjon av funnene her:Video: Woods Hole Oceanographic Institution WHOI/YouTube


Hvor viktig er dyphavet for klimaet?

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye CO2 som bindes i dyphavet fordi det er vanskelig å komme dit, og den mesopelagiske sonen er et av de minst utforskede områdene på kloden.

– Vi visste at den mesopelagiske sonen spiller en viktig rolle for klimaet, men vi er usikre på hvor mye CO2 som blir fanget i dyphavet, sier Porter Hoagland, analytiker og hovedforfatter av den nye forskningsrapporten.

Forskerne anslår at mellom to og seks milliarder tonn CO2 fanges i den mesopelagiske sonen årlig. Til sammenlikning binder regnskogen i Amazonas 544 millioner tonn CO2 i året – fem prosent av de årlige karbonutslippene på rundt 10 milliarder tonn.

– Den enorme migrasjonen av bittesmå havdyr som skjer over hele verden hjelper til med å fjerne en enorm mengde CO2 fra atmofæren, sier Hoagland.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Vintersesongen er i full gang, sikten er strålende og det er duket for flott dykking i ukene fremover. Men da må utstyret være i orden! Her er anbefalingene fra Fue.no.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gi bort et gavekort på dykkekurs!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i! Teorien kan tas på nett, og er derfor en perfekt gave i disse dager.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS