10 ting du kanskje ikke visste om hval
Vi feirer at det er hvalens dag med 10 interessante fakta og noen fine videoer med havets største innbyggere. Hvalens dag markeres for å gi disse fantastiske dyrene den oppmerksomheten de fortjener.
10 ting du kanskje ikke visste om hval
Foto: Christopher Michel/Flickr (CC BY 2.0)
HVAL

10 ting du kanskje ikke visste om hval
Vi feirer at det er hvalens dag med 10 interessante fakta og noen fine videoer med havets største innbyggere. Hvalens dag markeres for å gi disse fantastiske dyrene den oppmerksomheten de fortjener.
  21. februar 2021
☒   ANNONSE:
Verdens hvaldag har vært feiret siden den ble grunnlagt på Maui på Hawaii i 1980, og skal fremme informasjon og bevissthet rundt hvordan disse svære dyrene lever. Dagen markeres over hele verden den tredje lørdagen i februar.

Visste du forresten at hvalene gikk på landjorden for mange millioner år siden? Hvalene har et par "sveiver" foran, men ingen bak – men likevel finner man rester av bakbeina inne i kroppen.

1. Den aller største

Blåhvalen er det største dyret som noen sinne har levd på jorden. Den kan bli hele 30 meter lang og veie like mye som 25 elefanter – eller nesten 200 tonn!

2. Lever lengst

Grønlandshvalen er blant de lengstlevende pattedyrene som finnes. Forskerne anslår at den opptil 20 meter lange og 60 tonn tunge hvalen kan bli nærmere 200 år gammel.

3. Synger og hopper

Knølhvalen synger komplekse sanger i paringstiden for å lokke til seg hunner. Sangen kan vare i opptil 20 minutter og kan høres på flere kilometers avstand. Knølhvalen er også kjent for sine spektakulære hopp.

4. Lengste migrasjon

Gråhvalen foretar en av de lengst migrasjonene blant pattedyrene – de svømmer opptil 20.000 kilometer eller mer tur/retur! Gråhvalen lever av å filtrere mat fra sedimentene på havbunnen.

5. Sosial og intelligent

Spekkhoggeren er svært sosial og intelligent, og ferdes som regel i grupper som ledes av en stor hunn. Spekkhoggeren finnes over hele verden, og de ulike gruppene har forskjellig språk. Hunnene kan bli 80–90 år gamle.

6. Minste bardehval

Vågehvalen er den minste av bardehvalene, men den kan likevel bli opptil 10 meter lang og veie 7–10 tonn. Dette er den eneste hvalen det jaktes på i Norge.

7. Utsatt for kollisjoner

Nordkaperen lever av plankton som den siler ut fra sjøvannet med de lange bardene. Siden de skaffer seg næring helt i overflaten er de svært utsatt for kollisjoner med skip.

8. Havets kanarifugler

Hvithvalen har fleksibel nakke som gjør at de kan bevege hodet. Den svært avanserte kommunikasjonen består av plystring, klikkelyder og hvin som har gitt dem kallenavnet "havets kanarifugler".

9. Brukes i parfyme

Spermhvalen ble nesten utryddet av kommersiell hvalfangst som jaktet på dem for spekkets skyld, og den unike oljen som finnes i bindevevet i det enorme hodet på hvalen.

Oljen stivner til hvalrav eller spermasett når halen er død, og tidligere trodde man dette var hvalens mannlige kjønnssekret – derav navnet spermhval. Spermhvalen skiller også ut et stoff kalt ambra i tarmen. Dette ble tidligere brukt i parfyme.

10. Dypeste dykk

En blekhodenebbhval står for det lengste og dypeste dykket som noen gang er dokumentert for en hval da den nådde en dybde på 2.992 meter og var under vann i over to timer.Opprinnelig publisert 15.02.2020

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Spar penger på Aqua Lung LEG3ND

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS