For 80 år siden gikk D/S Borghild ned

Den 24. februar 1940 grunnstøtte lasteskipet D/S Borghild utenfor Averøy. Karbidlasten kunne danne brannfarlig acetylengass om den kom i kontakt med saltvann, og mannskapet forlot derfor havaristen så raskt de kunne.

VRAK

   

VIDEOFor 80 år siden gikk D/S Borghild ned

Den 24. februar 1940 grunnstøtte lasteskipet D/S Borghild utenfor Averøy. Karbidlasten kunne danne brannfarlig acetylengass om den kom i kontakt med saltvann, og mannskapet forlot derfor havaristen så raskt de kunne.

  24. februar 2020
Skipet stod på grunn ved Hestskjæret fyr, og hurtigrutedamperen Richard With kom til assistanse. De fikk ankret opp havaristen og berget mannskapet, og deretter ble D/S Borghild overlatt til seg selv.

Tidlig neste morgen hadde hun fortsatt ikke sunket, og mannskapet bordet skipet i håp om å berge henne. Det viste seg raskt at alt håp var ute – vannet hadde oversvømmet maskinrommet og mannskapet gikk igjen fra borde.

Klokken sju om morgenen rystet en enorm eksplosjon skipet, og kort tid senere forsvant D/S Borghild i dypet.

Bli med på et dykk på D/S Borghild:En flott vrakvideo, om man ser bort fra den litt slitsomme introen! Video: Aleksey Kravchuck/YouTube


Funnet med ekkolodd

Vraket av D/S Borghild ble funnet av Nils Aukan og en kamerat i mai 1971, og vraket var i svært god stand. I dag er det lite eller ingenting igjen av overbygningen og mastene, og baugen er skadet etter det ublide møtet med bunnen.

Skroget er i ferd med å sprekke opp og dekket holder på å forsvinne, men D/S Borghild likevel et kjempeflott vrakdykk – den nydelige hekken er alene nok til å ta et dykk!D/S Borghild er et flott vrakdykk, 80 år etter at hun forliste ved Averøya utenfor Kristiansund.


Et vakkert skip

D/S Borghild ble bygd ved Akers Mek. Verksted A/S i 1898, og het opprinnelig D/S Gro. Det 60,7 meter lange skipet skiftet navn flere ganger før hun i 1920 ble kjøpt av Dampskipbsselskapet Nordania A/S i København og døpt D/S Borghild.

Tonnasjen var på 959 BRT og en trippel ekspansjon dampmaskin stod for fremdriften. Da D/S Borghild forliste var hun på reise fra Muruvik ved Hommelvik i Trondheimsfjorden til Runcorn øst for Liverpool i England.

Dersom du har abonnert på bladet Dykking i noen år kan du lete frem utgave 5/2004 og lese hele den spennende historien om D/S Borghild. Vraket ble også omtalt i utgave 5/2012 i forbindelse med en artikkel fra Sveggvika.


#dykkedugnad

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

ARRANGEMENTER:

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

  • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
  • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
  • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
  • FORSKNING: Sjøpølser
  • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
  • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
  • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
  • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
  • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.

ANNONSE:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo

 


© 2019 Forlaget Dykking AS
facebook_page_plugin
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler. Ved å besøke siden godkjenner du våre vilkår.