Nyoppdaget art hadde plast i magen
Da en ny amfipodeart ble oppdaget på 6 900 meters dyp i Stillehavet fant forskerne også plast i magen på dyret. Den har derfor fått navnet Eurythenes plasticus.
Nyoppdaget art hadde plast i magen
Foto: Dr. Alan Jamieson, University of Newcastle
MILJØ

Nyoppdaget art hadde plast i magen
Da en ny amfipodeart ble oppdaget på 6 900 meters dyp i Stillehavet fant forskerne også plast i magen på dyret. Den har derfor fått navnet Eurythenes plasticus.
  7. mars 2020
Den triste oppdagelsen ble gjort av marinbiologer fra universitetet i Newcastle, og representerer et nytt lavmål for miljøet: Det er første gang en helt nyoppdaget art er funnet med plast i magen.

Five Deeps Expedition fokuserer på utforskning av teknologi og biologi på de største havdypene i verden. Nylig undersøkte forskerne de seks dypeste stedene i Stillehavet for å se om de ville finne plast i dyphavet.

Resultatet var sjokkerende: I magen på en hittil ubeskrevet amfipodeart fant forskerne plast som var 80% lik PET-plast, som brukes til å lage blant annet drikkeflasker.

Dyrene som lever i dyphavet har en fantastisk evne til å spise nesten hva som helst, og har utviklet seg slik at de er dyktige til å benytte sjansen når det dukker opp mat som synker ned fra overflaten.

LES OGSÅ
Lanserer film om marin forsøpling


– Problemet er at plast ikke har eksistert lenge nok til at de gjenkjenner det og lar være å spise det, sier marinbiolog Alan Jamieson, som deltok på ekspedisjonen.

PET-plast er en av de fem vanligste plastforurensningene i havet, og skyldes at milliarder av flasker med vann, brus og andre drikker havner i naturen i stedet for å bli resirkulert på en skikkelig måte.– Å finne en ny art vi ikke kjente til og så oppdage at den hadde plast i magen viser hvor stort problemet med plastforurensning er, sier doktorgradstudent Johanna Weston om det oppsiktsvekkende funnet.

Når nye arter blir navngitt får de vanligvis et navn som beskriver arten, stedet den ble funnet eller blir navngitt etter den som oppdaget den. I dette tilfellet valgte forskerne navnet plasticus – nettopp fordi dette var karakteristisk.

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Siste sjanse i dag – spar opptil 50%!

  Også denne uken er det mye å spare hos One Ocean Dive Resort i Kristiansand: Nå får du 7.000 kroner i avslag på en neopren tørrdrakt og 2.000 på en Aqua Lung jakkevest!

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Rediger bildene dine som en proff

  Tobias Friedrich er uten tvil en av de beste undervannsfotografene i verden. Ved hjelp av hans forhåndsinnstillinger for Lightroom blir bildene dine bedre på få minutter.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS