Flere Eubranchus-arter skifter navn

Flere av nakensneglene i Eubranchus-slekten endrer navn. Dette ble klart da en ny avhandling om nakensnegler ble offentliggjort nylig – nå er det bare å lære seg de nye navnene.

Eubranchus farrani heter nå Amphorina farrani. Foto: Christian Skauge

NAKENSNEGLER

   

MARINBIOLOGIFlere Eubranchus-arter skifter navn

Flere av nakensneglene i Eubranchus-slekten endrer navn. Dette ble klart da en ny avhandling om nakensnegler ble offentliggjort nylig – nå er det bare å lære seg de nye navnene.

  21. mars 2020
Nakensnegleforskerne Tatiana Korshunova, Klas Malmberg, Jakov Prkic, Alen Petani, Karin Fletcher, Kennet Lundin og Alexander Martynov har skrevet den nye avhandlingen, som ble publisert i journalen ZooKeys den 9. mars 2020.

Forskerne flytter flere av Eubranchus-artene og plasserer dem i samme slekt som de to nyoppdagede artene som ble beskrevet avhandlingen – Amphorina viriola og Amphorina andra.

Dobbelt navnebytte: Eubranchus pallidus får både nytt for- og etternavn. Foto Christian Skauge


Her er endringene:

Artene Eubranchus farrani, Eubranchus pallidus og Eubranchus linensis vil derfor i fremtiden hete Amphorina farrani, Amphorina pallida og Amphorina linensis.

Eubranchus pallidus skifter ikke bare slektsnavn – her blir også artsnavnet endret og går tilbake til det som ble brukt av britiske nakensnegleforskerne Alder & Hancock som beskrev arten i 1842.

– Artsnavnet endres fra pallidus til pallida fordi det må bøyes når arten flytter fra et slektsnavn i hannkjønn (Eubranchus) til et i hunkjønn (Amphorina), forklarer marinbiolog og nakensnegleekspert Torkild Bakken.

Noen arter beholder navnet

For artene Eubranchus tricolor, Eubranchus exiguus og Eubranchus rupium er det foreløpig ingen endringer, og disse beholder inntil videre navnet de fleste nakensnegleentusiaster har lært å kjenne.

Endringene har ennå ikke blitt oppdatert i World Register of Marine Species (WoRMS), men vi regner med at dette kommer til å skje i løpet av relativt kort tid.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Spar penger på Aqua Lung LEG3ND

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS