I dag er det verdens delfindag!

Vi feirer delfinene med å gi deg noen videoer med interessante fakta om noen av havets søteste og smarteste innbyggere. Verdens delfindag er en fin mulighet til å lære mer om disse fantastiske havpattedyrene.

MARINBIOLOGI

   

VIDEOI dag er det verdens delfindag!

Vi feirer delfinene med å gi deg noen videoer med interessante fakta om noen av havets søteste og smarteste innbyggere. Verdens delfindag er en fin mulighet til å lære mer om disse fantastiske havpattedyrene.

  18. april 2020
Disse svært intelligente, nysgjerrige og lekne pattedyrene svømmer seg rett inn i hjertet til alle som ser dem. Å få oppleve en flokk med delfiner på nært hold er en opplevelse for livet og noe du aldri vil glemme.

Det finnes rundt 40 arter delfiner i verden, og ikke alle ser ut som Flipper fra den populære TV-serien på 60-tallet. Noen mangler nebb, andre mangler ryggfinne og noen har flotte fartsstriper. Spekkhoggeren hører også til delfinfamilien.

Delfiner er intelligente og oppfinnsomme, glade i å leke og er til og med i stand til å bruke verktøy. Men hvor smarte er de egentlig? Dette vet forskerne om delfinens intelligens:Video: National Geographic/YouTube


Snakkesalige og sosiale

Delfiner snakker med hverandre ved hjelp av klikke- og hvinelyder. Kommunikasjonen er avansert, og selv om vi enda ikke har lært oss delfinsk er det ingen tvil om at lyden er viktig for samarbeidet og samholdet i flokken.

Forskere har funnet ut at delfinene gir hverandre spesifikke kallenavn, og båndet mellom moren og avkommet er spesielt sterkt. I tillegg til å bruke lyd kan delfinene også fortelle hverandre ting ved hjelp av uttrykk og gester.Video: TED/YouTube


Alt for mange delfiner i fangenskap

Ville delfiner kan svømme opptil 100 kilometer på en dag, og de fleste artene holder sammen i større eller mindre flokker. De er sosiale dyr som mistrives i fangenskap fordi de savner sine artsfeller og muligheten til å bevege seg fritt.

Det er for eksempel vanlig at delfiner i fangenskap får medisiner mot magesår som de får på grunn av stress. Ifølge Whale and Dolphine Conservation holdes mer enn 3 000 delfiner og hvaler i fangenskap i verden i dag.Dykking med delfiner, hai og manta i Mexico. Video: Lukas Walter/YouTube


Pattedyr med avansert ekkolokasjon

Delfiner er pattedyr akkurat som oss, og de føder derfor også levende unger. Moren går gravid i omtrent et år, og delfinbabyene fødes med halen først. De dier en svært fettholdig melk fra moren slik at de legger på seg raskt.

Delfiner har innebygd sonar, og bruker ekkolokasjon for å finne mat slik som flaggermus. Delfiner spiser fisk og blekksprut, og i likhet med haier og hvaler elsker de sardiner – ikke rart det er mange av dem under sardine run i Sør-Afrika:Video: GoPro/YouTube


Dukker ofte opp langs norskekysten

Delfiner lever ikke bare i havet, det finnes også fem arter elvedelfiner. De har tilpasset seg livet i ferskvann, men er ellers ganske like sine marine brødre og søstre – bortsett fra fargen: I Brasil kalles de «boto» og er rosa som griser.

Mange tror at delfiner tropiske arter, og det stemmer at de fleste av dem er å finne rundt ekvator. Men delfiner finnes i alle verdenshav, og trives godt både i tropiske og tempererte farvann over hele kloden.

Delfiner dukker jevnlig opp langs norskekysten, og iblant har dykkere vært heldige å få se dem under vann. Det er imidlertid sjelden... men de er i våre farvann hver eneste sensommer og høst.Video: Odd Arne Selmer/YouTube


Hvor kan man oppleve delfiner?

Dersom du vil oppleve delfiner under vann er det mange steder i verden hvor sjansene for dette er gode. Under finner du noen av destinasjonene – hvis du ikke nøyer deg med å se dem langs norskekysten.

Hotspots: Bahamas, Galapagos, Sataya/Samadai Reef i Egypt, Socorro, Ningaloo Reef i Australia, Sør-Afrika under Sardine Run, Hawaii, Kaikoura på New Zealand, Fernando de Noronha i Brasil og Raja Ampat i Indonesia.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

  • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
  • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
  • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
  • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
  • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
  • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
  • DYKKEREISE: Ponza i Italia
  • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!

ANNONSE:

ANNONSE:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS