Tildekkingen av U-864 klaget inn til ESA

Norges Miljøvernforbund har klaget norske myndigheter inn til ESA i kvikksølvubåtsaken (U-864). De mener Norge bryter flere konvensjoner og krever at ubåten blir hevet.

Tildekkingen av U-864 klaget inn til ESA
Illustrasjon: Unitech/Nordwest3d

MILJØ

VRAKTildekkingen av U-864 klaget inn til ESA

Norges Miljøvernforbund har klaget norske myndigheter inn til ESA i kvikksølvubåtsaken (U-864). De mener Norge bryter flere konvensjoner og krever at ubåten blir hevet.

  20. mai 2020
– Klagen til ESA viser at Norges myndigheter kan gjøre seg skyldig i miljøkriminalitet. Norge bryter lover og forskrifter for lagring av kvikksølv avfallshåndtering og forurensing av vannmiljøet, skriver forbundet.

Kystverket anbefalte i 2015 at det skulle legges en støttefylling for å stabilisere vraket, og dette arbeidet ble utført av det nederlandske selskapet Van Oord i 2016.Vide: Van Oord/Vimeo


På vei til Japan med teknologi

U-864 ble senket av den britiske ubåten HMS Venturer den 9. februar 1945. I over 70 år har vraket ligget på 150 meters dyp utenfor Fedje i Hordaland, brukket i to deler.

Den tyske ubåten var på vei til Japan med «Wunderwaffen», og hadde blant annet 67 tonn kvikksølv ombord. Den politiske striden om vraket skal tildekkes eller heves har rast frem og tilbake i årevis.

– Planlegger en ulovlig handling

Norges Miljøvernforbund mener at tildekking av ubåten vil være ulovlig.

– Det vil bryte med EUs kvikksølvforordning, Minamatakonsvensjonen for kvikksølv, OSPAR-konvensjonen for Nordsjøbassenget og Vanndirektivet, heter det i klagen.

– Myndighetene har ikke gjort noe med kvikksølvet på 17 år, og risikoen for utslipp øker hele tiden. Tildekking vil være en planlagt ulovlig handling, skriver forbundet på sine nettsider.

Undersøkelser skal vise at det ikke er fare for at ammunisjonen i ubåten skal gå av ved en heving.


Mener heving er eneste løsning

I tillegg til at vraket må heves må også havbunnen ryddes opp. Da vil man unngå at en alvorlig miljøforbrytelse med langtidsvirkning blir begått av norske myndigheter, mener Norges Miljøvernforbund.

– Regjeringen Solberg bevilget 3 milliarder til “Renere Hav”, men hele 2,3 milliarder av disse midlene gikk til 17 gigantiske vindturbiner. Vi kan ikke se hvordan det er med på å rydde opp i forsøpling i havet, sier de.

Du kan lese hele innlegget og klagene som er sendt til til norske myndigheter og ESA på lenken nedenfor.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Vintersesongen er i full gang, sikten er strålende og det er duket for flott dykking i ukene fremover. Men da må utstyret være i orden! Her er anbefalingene fra Fue.no.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gi bort et gavekort på dykkekurs!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i! Teorien kan tas på nett, og er derfor en perfekt gave i disse dager.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS