– Ikke ta sjanser om du plukker skjell

Det er påvist våroppblomstring av alger som produserer nervegiften (PSP) langs kysten. Mattilsynet fraråder derfor de som plukker skjell til eget bruk om å ta sjanser denne uken.

– Ikke ta sjanser om du plukker skjell
Nå kan blåskjellene være giftige flere steder langs kysten.

BLÅSKJELLVARSEL

GOURMET



– Ikke ta sjanser om du plukker skjell

Det er påvist våroppblomstring av alger som produserer nervegiften (PSP) langs kysten. Mattilsynet fraråder derfor de som plukker skjell til eget bruk om å ta sjanser denne uken.

  25. mai 2020
Blåskjellvarselet er rødt i Indre Oslofjord, Sirdal og Flekkefjord i Rogaland, Bergen og omland, Nordmøre og Romsdal samt i Innherred, Fosen og Namdal (Nærøysund).

Flere steder viser varselet grønt, og både i Østfold, Vestfold og langs Sørlandskysten skal det være trygt å plukke blåskjell til en deilig middag med en flaske hvithvin.



Fra Helgeland og nordover er varselet grønt på alle målestasjoner, så her skal det være trygt å spise skjell.

Dette kan endre seg i de kommende ukene etter når temperaturen stiger, så husk å sjekke blåskjellvarselet.



Algeinfokartet ser du hvordan algesituasjonen langs kysten utvikler seg, og det stemmer bra med blåskjellvarselet denne uken.


Ikke topp sesong uansett

På nettstedet Smak av Kysten kan man lese om når forskjellige typer sjømat har best sesong.

Der finner vi at blåskjellene gyter i april og mai, og at det derfor er lite kjøtt i skjellene.

Kombinert med faren for algegifter er det kanskje like greit å la skjellene være i fred på denne tiden av året.

Blåskjellene gyter når temperaturen i vannet er 10–12ºC, og dette gjør at gytingen skjer en måneds tid senere lengst nord i landet.




Blåskjellene er ikke på sitt beste i gytesesongen fra april til juni, ifølge nettsiden Sesongkalender.no. Illustrasjon: Stein Mortensen


Her er noen linker for deg som vil vite mer om skjell:



Velger du å kjøpe et nett med blåskjell på butikken er det greit å vite at disse naturligvis alltid er sjekket for algegifter og kan spises uten risiko. Bon appétit!



Mattilsynet opererer fortsatt med de gamle fylkene, og vi holder oss til dette til de endrer på det.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

  • Anbefalinger til vinterdykking

    Vintersesongen er i full gang, sikten er strålende og det er duket for flott dykking i ukene fremover. Men da må utstyret være i orden! Her er anbefalingene fra Fue.no.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

  • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
  • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
  • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
  • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
  • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
  • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
  • DYKKEREISE: Ponza i Italia
  • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Gi bort et gavekort på dykkekurs!

    Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i! Teorien kan tas på nett, og er derfor en perfekt gave i disse dager.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS