Husk å levere flaskene til trykkprøving
I henhold til forskriften om kontroll, merking og fylling av trykkluftflasker skal dykkeflasker trykktestes annet hvert år – eller tre år fra de er nye. Husk å levere dem i tide, ellers får du ikke fylt luft.
Husk å levere flaskene til trykkprøving
Disse flaskene kan ikke fylles eller trykkprøves i Norge. Ser du hvorfor?
SERVICE

Husk å levere flaskene til trykkprøving
I henhold til forskriften om kontroll, merking og fylling av trykkluftflasker skal dykkeflasker trykktestes annet hvert år – eller tre år fra de er nye. Husk å levere dem i tide, ellers får du ikke fylt luft.
  21. januar 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
De fleste dykkesentre hjelper deg mer enn gjerne med å trykkteste av flaskene dine, enten de har eget utstyr til å gjøre det eller har avtale med et servicesenter.

– Det er viktig for sikkerheten og luftkvaliteten at flaskene inspiseres og testes regelmessig. De går ikke i luften om de ikke er testet, den virkelige fienden er vann og fuktighet, forteller Michael Hansson.

Han er teknisk sjef hos Gass og Pusteservice, som blant annet holder kurs i trykkprøving. Han minner om at seriøse dykkesentre ikke vil fylle flasker som har gått over datoen for trykktesting.

Inspeksjon

Når du leverer dykkeflaskene til testing får de først en visuell inspeksjon. Det er her de fleste flaskene blir underkjent.


Når skal flaskene trykktestes?


Stempelet på flaskehalsen viser når flasken var trykkprøvd sist. Dette viser årstall og måned, slik at du kan lett regne deg frem til når det er på tide å ta den med til ditt lokale dykkesenter.

Dykkeflasker skal trykktestes hvert andre år, eller tre år fra produksjonsdato. Når du kjøper en ny flaske lønner det seg derfor å sjekke stemplingen – kanskje har den stått i butikken en stund.

LES OGSÅ
– Ikke sprit hendene når du fyller flaskene


Er det kort tid til trykkprøving kan du kanskje forhandle frem en liten rabatt, enten på flasken eller på neste trykkprøving.

Flasker som ikke brukes under vann behøver bare å trykkprøves hvert femte år. Dette gjelder for eksempel røykdykkerflasker, flasker som brukes til paintball og andre typer bærbare trykkluftflasker.

Dykkeflaske

Tar du godt vare på dykkeflaskene dine kan du bruke dem i mange år. Skylling og regelmessig inspeksjon og trykkprøving hører med.


Unngå vann i flaskene


Det viktigste for å holde dykkeflaskene i god stand er mengden fuktighet som følger med når du fyller gass.

Dersom du får vite at det er vann i flasken når du har den på trykkprøving bør du snakke med de du fyller hos – kanskje de må skifte filter på kompressoren oftere, eller investere i en fuktighetssensor.– Man bør unngå å puste flaskene helt tomme. Det gir deg nødvendig sikkerhetsmargin på dykket, og er det noen bar igjen på flasken vil trykket hindre at det kan komme inn vann, sier Michael Hansson.

Han forteller at de fleste flaskene som blir kondemnert ikke feiler i selve trykktesten, men under den visuelle inspeksjonen i forkant. Er det for mye rust kan flasken ikke reddes, og du må kjøpe en ny.

Rusten dykkeflaske

Hvis flaskene dine ser slik ut på innsiden kan de bli kondemnert. Regelmessig kontroll kan forhindre dette.


Strengere regler i Norge


Mange irriterer seg over at man i Norge må trykkprøve flaskene annet hvert år, mens EU-praksisen er hvert femte år. Der kreves det til gjengjeld en visuell inspeksjon hver 30. måned dersom flasken brukes i vann, så prisforskjellen er i praksis liten.

Forskjellen skyldes at Arbeidstilsynet i Norge har et strengere regleverk enn i EU, og dette overstyrer EU-reglene.

Flaskene må også være godkjent i Europa, og skal ha CE-merking. Amerikanske flasker som bare har DOT-merking (som øverst i saken) er det ikke lov å fylle eller trykkprøve i Norge.

LES OGSÅ
Derfor må du levere ventilene på service


Må være godkjent av ATIL


– Kontroll av flasker og kraner skal utføres av virksomhet som er godkjent som kontrollør av Direktoratet for arbeidstilsynet. Dette er nedfelt i forskriften om kontroll, merking og fylling av trykkluftflasker til dykking og åndedrettsvern, sier Hansson.

Dette betyr at man ikke kan få hjelpe av en god kompis som gjør dette i garasjen, med mindre vedkommende har et firma som er godkjent av Arbeidstilsynet.

Hvis ikke trykkprøvingen utføres i henhold til regelverket kan det medføre fare både for den som utfører arbeidet og for den som skal fylle eller bruke flasken senere.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Flott vrakdykking på Sørlandet

  One Ocean Dive Resort i Søgne like utenfor Kristiansand ligger perfekt til for dykking på en rekke spennende vrak – ta turen med klubben eller vennegjengen i 2023!
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS