Slik bedøver du krabbene før koking
Det er forbudt å koke dyr levende, men det er gjort unntak fra forbudet for krepsdyr. Likevel er hovedregelen at de skal bedøves før koking, opplyser Mattilsynet.

GOURMET
MATAUKE
Slik bedøver du krabbene før koking
Det er forbudt å koke dyr levende, men det er gjort unntak fra forbudet for krepsdyr. Likevel er hovedregelen at de skal bedøves før koking, opplyser Mattilsynet.
9. september 2020
Mange har vokst opp med at den riktige måten å avlive krabber på er å slippe dem i kokende vann. Seksjonssjef ved Mattilsynet Friede Andersen uttalte nylig til NRK at dette kan være dyreplageri.
Mattilsynet anbefaler på sine nettsider at krabbene skal bedøves eller avlives før koking.
Slik gjør du det:
– For å bedøve krabben kan du kløyve hodet med en skarp kniv fra munnpartiet midt mellom øynene og ca. to centimeter bakover, skriver Mattilsynet.
De forteller at man alternativt kan gi hodet en hardt slag med håndtaket på kleppen, en liten klubbe eller liknende. Da treffer man det sensoriske nervesenteret og bedøver krabben.
Slik gjør du det:
– For å bedøve krabben kan du kløyve hodet med en skarp kniv fra munnpartiet midt mellom øynene og ca. to centimeter bakover, skriver Mattilsynet.
De forteller at man alternativt kan gi hodet en hardt slag med håndtaket på kleppen, en liten klubbe eller liknende. Da treffer man det sensoriske nervesenteret og bedøver krabben.
Krabben blir ikke bedøvet hvis man stikker en skarp kniv inn midt i buken. Da lammer man nervesenteret for bevegelse så bein og klør mister kraften, men uten at det påvirker krabbens sanser. Derfor må man kløyve eller knuse hodet for at krabben skal bedøves.
Mange forskjellige metoder
Mattilsynet gjorde i 2003 en grundig gjennomgang av ikke mindre enn 11 forskjellige metoder for bedøving og avliving av tifotkreps, primært hummer og krabbe. Du kan lese mer om dette hos Mattilsynet.