«Dumpsterdiving» i Indre Oslofjord

Trodde du det bare var McDonalds som gjelder i Oslo? Fridykker Erik Johan Worsøe Eriksen sanket og tilberedte en håndfull delikatesser i Indre Oslofjord som beviser at fjorden er full av spennende sjømat.

«Dumpsterdiving» i Indre Oslofjord
Foto: Erik Johan Worsøe Eriksen

GOURMET

FRIDYKKING



«Dumpsterdiving» i Indre Oslofjord

Trodde du det bare var McDonalds som gjelder i Oslo? Fridykker Erik Johan Worsøe Eriksen sanket og tilberedte en håndfull delikatesser i Indre Oslofjord som beviser at fjorden er full av spennende sjømat.

  12. september 2020
– Dumpsterdiving i Indre Oslofjord: Knapt et par meters sikt, 20-ish grader i vannet. 5 strandkrabber, en håndfull kobbunger og litt tang ble til søndagslunsj. Å ja, en bitteliten kråkebolle ble den forretten som hadde fått Bang på Maaemo til å bli grønn av misunnelse, skriver han i et innlegg på Fridykkerloggen på Facebook.

Han fridykket sammen med kona Louise Wilhelmine Lund ved Berger i Bunnefjorden i Indre Oslofjord, og de to sanket alt de trengte til en herlig lunsj.

Vel hjemme var det bare å fyre opp stekepannen og finne frem flaksalt og olivenolje.

Strandkrabber

Strandkrabber er undervurdert sjømat, de er lette å fange og kan brukes til å lage en fantastisk suppe. Foto: Erik Johan Worsøe Eriksen


– Strandkrabbesuppe slår alt

Han forteller at han liker hummer, men foretrekker både sjøkreps og taskekrabbe fremfor havets kardinal. Kongekrabbe står også på menyen hvis han får tak i frossen eller ukokt krabbe – men strandkrabber er favoritten.

– Strandkrabbesuppe er nok noe av det beste jeg vet å spise. Det slår alt! Sikkert fordi jeg legger litt ekstra kjærlighet i den, sier han.

Små smaksbomber

– Kobbungene er små smaksbomber, vi pleide å legge dem på/ved bålet i strandkanten da jeg var liten – enkle gleder, skriver Worsøe Eriksen på Facebook.

Kobbunger kalles også for buhund eller bare strandsnegl, og finnes i fjæra langs hele Norskekysten. De smaker godt på grillen, gjerne med litt hvitløk og sitron.

– Men overraskelsen her var den bittelille kråkebollen, man finner sjelden slike her inne i Oslofjorden. Selv om det kun gav to små knivspisser med rogn fylte det hele munnen med smak, forteller han.


Strandsnegle

Strandsnegler eller «kobbunger» er nydelige på smak, og enkle å tilberede. Foto: Christian Skauge


Lekkert med hvitvin og hvitløk

Innlegget har fått svært god respons, og det er tydelig at mange er nysgjerrige på litt uvanlig sjømat – det er tross alt de færreste som spiser strandsnegler og strandkrabber.

– Spiser du hele krabba eller lager du bare kraft av dem, er det én som spør.

– Jeg lager bare kraft. Knuser dem, steker dem hardt i olje før jeg koker dem i hvitvin (eller øl, eller eplecider eller bare vann) sammen med hvitløk før jeg siler av, svarer Eriksen.

Suppe

Strandkrabbesuppen smaker ekstra godt sammen med et stykke ferskt brød. Foto: Erik Johan Worsøe Eriksen


Himmelsk kråkebollerogn

Andre lurer på hva man gjør med kråkeboller før de spises. I Japan er dette regnet som luksusmat, men her hjemme er det ikke så mange som har prøvd delikatessen.

– Hvordan tilbereder man kråkebolle? Spises den rå, eller trengs det noe varmebehandling? Den som spør på Facebook lurer også på om alt er spiselig.

– Jeg har ikke hørt om bruk av varmebehandling, kun rå, og det er bare rognen/gonadene som spises. Det er fem «porsjoner» i hver bolle, og de har som oftest flott oransje farge, men kan også være hvit/blank, svarer Worsøe Eriksen.


Kråkebolle

Kråkeboller skal nytes slik naturen tilbyr dem – rå. Foto: Erik Johan Worsøe Eriksen


De flotte bildene av søndagslunsjen har tydeligvis inspisert mange, og det synes vi er kjempeflott!

Havet og fjæra er full av spennende sjømat de fleste enda ikke har prøvd seg på. Både krepsdyr, skjell, snegler og alger kan bli til et lekkert lite måltid.

Les også disse sakene:

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

  • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
  • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
  • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
  • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
  • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
  • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
  • DYKKEREISE: Ponza i Italia
  • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!

ANNONSE:

ANNONSE:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS