I kveld er det «Nautilus Night»
Vi feirer de internasjonale blekksprutdagene, og i dag ser vi nærmere på de svært spesielle nautilusblekksprutene. Det finnes bare seks arter, og på norsk kalles de for «perlebåter».

En perlebåt fotografert på Palau. Foto: Manuae, Creative Commons (CC BY-SA 3.0)
I kveld er det «Nautilus Night»
Vi feirer de internasjonale blekksprutdagene, og i dag ser vi nærmere på de svært spesielle nautilusblekksprutene. Det finnes bare seks arter, og på norsk kalles de for «perlebåter».
9. oktober 2021
– Perlebåter er primitive, skallbærende blekkspruter som lever i Det indiske hav og Stillehavet. De holder til på 100–600 meters dyp. Nautilus pompilius er den mest kjente av de seks artene, skriver Store norske leksikon.
Lær mer om nautilus her:
Levende fossiler
Perlebåtene har eksistert helt siden den geologiske perioden kambrium, og er 500 millioner år gamle. Den gangen fantes det mange forskjellige arter, men bare seks av dem har overlevd til våre dager.
Nautilusblekkspruten vokser svært sakte, og kan bli over 20 år gammel. I stedet for 8 eller 10 armer som andre blekkspruter, har de opp mot 90 tynne tentakler kalt cirri, som mangler sugekopper.

Nautilusblekksprutene er utrydningstruet, mye på grunn av det vakre skallet som selges som suvenirer.
De har også fire gjeller og et par primitive øyne, og til tross for at de hører til blekksprutene mangler de blekkpose. I stedet gir det harde skallet dem beskyttelse mot rovdyr.
Perlebåtene er ganske avanserte, til tross for at de regnes som en primitiv type blekkspruter: Det ytre spiralsnodde skallet inneholder over 30 gassfylte kamre som brukes til å justere oppdriften.

LES OGSÅ
En verdensomseiling under havet
På innsiden er skallet er dekket med vakker permor, og dette har gitt den det norske navnet. Hvis man deler et skall i to ser man at det er en nesten perfekt spiral, som kan måle rundt 20 centimer i diameter.
Perlebåten danner nye kamre i skallet etter hvert som den vokser, og hvert kammer er nøyaktig 1,08 ganger større enn det forrige. Alle artene av perlebåter er utrydningstruet, mye på grunn av det ettertraktede skallet.

Skallet til perlebåten er en nesten perfekt spiral. Foto: Chris 73/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Hvis man vil se disse fantastiske skapningene er det dype nattdykk som gjelder. De oppholder seg på svært dypt vann om dagen, og kommer bare opp når det er skikkelig mørkt for å spise.
Dessverre blir dette utnyttet, og enkelte steder fanges de i teiner slik at de kan slippes ut på grunt vann neste dag så dykkerne kan få se dem.
Gled deg heller om du noen gang skulle være så heldig å se en på et nattdykk!
LES MER
Perlebåter på Wikipedia
Perlebåter på Wikipedia
Opprinnelig publisert 09.10.2020