Pulverlakkerte flasker kan bli underkjent

Vurderer du å lakkere aluminiumsflaskene dine i en kulere farge? Da må du passe på – gjøres det på feil måte kan de miste opptil 30% av styrken og bli underkjent på neste trykkprøving.

Pulverlakkerte flasker kan bli underkjent

TRYKKPRØVINGPulverlakkerte flasker kan bli underkjent

Vurderer du å lakkere aluminiumsflaskene dine i en kulere farge? Da må du passe på – gjøres det på feil måte kan de miste opptil 30% av styrken og bli underkjent på neste trykkprøving.

  26. oktober 2020
Pulverlakkering gir en sterk og flott finish med god beskyttelse mot korrosjon. Det foregår ved at lakkpulveret lades elektrostatisk før det sprøytes på produktet. Så smeltes og herdes lakken i en herdeovn.

Temperaturen kan variere med lakktypen, men et søk på Google viser at pulverlakkering vanligvis skjer ved 200–225 grader.

– Pulverlakkering er fint til mye, men absolutt ikke på aluminiumflasker. De tåler ikke å varmes opp til mer enn 170 grader. Pulverlakkerer du flasken kan den bli underkjent ved neste trykkprøving, forteller Michael Hansson hos Gass og Pusteservice AS.

Drøbakselskapet trykkprøver flasker av både aluminium, stål og kompositt. De holder også kurs i trykkprøving og har bred kompetanse på området.

Endringer i metallet

– Vi har hatt flere tilfeller hvor dykkere kommer med nylakkerte flasker til trykkprøving. Da må vi undersøke hvordan det er gjort, sier Hansson.

I motsetning til stål, som skal tåle opptil 300 grader, er aluminium utsatt for endringer i metallet allerede fra 110–170 graders varme.Motivlakkering er ikke noe problem, siden dette gjøres med airbrush og våtlakkering. Disse kule variantene som PADI delte på sin Twitterkonto er imidlertid enda bedre – det er bare klistremerker!


Kan bli en kostbar erfaring

– Det er strenge regler hvis aluminium varmes opp til over 110 grader, og opptil 170 grader må du ha tillatelse fra produsenten og den som varmer opp flasken må føre logg. Over 170 grader underkjennes de fleste aluminiumsflasker, sier Hansson.

Hvis flasken pulverlakkeres er det altså stor sjanse for at den ikke lenger kan trykkprøves.

Dette er noe bare de færreste er klar over. Har du en pulverlakkert aluminiumsflaske stående kan det vise seg å være en kostbar erfaring.


Pass også på lakktypen

Ved våtlakkering er ikke temperaturen noe problem, men man må passe på at lakken som brukes ikke er etsende eller reagerer med aluminium. Dette kan skade flasken og gjøre at den ikke blir godkjent neste gang den skal trykkprøves.

Ta kontakt med ditt lokale dykkesenter dersom du har spørsmål rundt trykktesting og sikkerhet – helst før du gjør noe som kan påvirke flasken.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Vintersesongen er i full gang, sikten er strålende og det er duket for flott dykking i ukene fremover. Men da må utstyret være i orden! Her er anbefalingene fra Fue.no.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gi bort et gavekort på dykkekurs!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i! Teorien kan tas på nett, og er derfor en perfekt gave i disse dager.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS