Vellykket opprydding av forurenset sjøbunn

Horten indre havn har vært svært forurenset etter mer enn 100 år med industri og militær virksomhet. Etter at 400 000 kvadratmeter sjøbunn er blitt dekket med rene masser, kan havneområdet nå friskmeldes.

Vellykket opprydding av forurenset sjøbunn
Slik kan båthavna i Horten bli seende ut i fremtiden. A-lab AS

MILJØVellykket opprydding av forurenset sjøbunn

Horten indre havn har vært svært forurenset etter mer enn 100 år med industri og militær virksomhet. Etter at 400 000 kvadratmeter sjøbunn er blitt dekket med rene masser, kan havneområdet nå friskmeldes.

  2. november 2020
– Oppryddingen av forurenset sjøbunn i Horten er et viktig arbeid både for miljøet i havet og for menneskene som bor her. Forurensningen har bestått av mange forskjellige miljøgifter som bly, kvikksølv, tjærestoffer og tinnforbindelser. Etter mange tiår med omfattende forurensing, kan vi i dag gratulere Horten med en vellykket opprydding av dette havneområdet. Det er det grunn til å feire, sier miljøminister Sveinung Rotevatn i en pressemelding.

Totalt har 40 000 kubikkmeter med forurenset sjøbunn blitt mudret og deponert. Forurenset havbunn tilsvarende arealet av 60 fotballbaner, er blitt dekket til.

Ren Indre Havn

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn under markeringen av prosjektet «Ren indre havn» i Horten. Foto: Jo Randen/Regjeringen.no


Vellykket spleiselag

Horten har hatt mange tiår med utslipp til havneområdet. Forurensningen stammet i stor grad fra historisk aktivitet og utslipp blant annet knyttet til mangeårig militær virksomhet, og drift av skipsverft og annen småindustri.

I tillegg kommer forurensning som stammer fra tidligere tiders bydrift – som utslipp fra kloakk, søppelfyllinger og forskjellige forurensninger som følger med regnskyll og overvann. Havnedrift og flere områder med grunn sjøbunn har bidratt til at forurensningene har blitt virvlet opp og spredt rundt.

Prosjekt «Ren Indre Havn» har vært et samarbeid og spleiselag mellom staten ved Miljødirektoratet og Forsvarsbygg, Horten Industripark og Horten kommune.
Kart: Google Maps


Var i dårlig tilstand

– Horten har stolte militære tradisjoner som strekker seg 200 år bakover i tid. Den store aktiviteten har også hatt sin pris. Mye av virksomheten ga forurensning til grunn og vann. Helt siden 90-tallet har Forsvarsbygg jobbet med ulike opprydningsprosjekter. Selve kronen på verket setter vi i dag med indre havn, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Omfattende undersøkelser og risikovurdering konkluderte i 2016 med at det var uakseptabel risiko for spredning av miljøgifter fra sjøbunnen til ytre miljø og mennesker i deler av havneområdet.

Økosystemet i Horten indre havn var tydelig påvirket av forurensningssituasjonen og var i dårlig tilstand. I tillegg til tildekking av sjøbunnen, har det også i noen områder vært behov for å grave opp noe av den forurensede sjøbunnen for å gi plass til tildekkingslaget.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Vintersesongen er i full gang, sikten er strålende og det er duket for flott dykking i ukene fremover. Men da må utstyret være i orden! Her er anbefalingene fra Fue.no.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gi bort et gavekort på dykkekurs!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i! Teorien kan tas på nett, og er derfor en perfekt gave i disse dager.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS