Dårligere beredskap med nye helikoptre

Farlig rotorvind fra de nye SAR Queen redningshelikoptrene gjør at de ikke kan lande ved flere av landets sykehus. Dette gir dårligere beredskap for dykkere som må i trykkammer.

Dårligere beredskap med nye helikoptre
Foto: AugustaWestland

SIKKERHETDårligere beredskap med nye helikoptre

Farlig rotorvind fra de nye SAR Queen redningshelikoptrene gjør at de ikke kan lande ved flere av landets sykehus. Dette gir dårligere beredskap for dykkere som må i trykkammer.

  30. oktober 2020
De 16 nye SAR Queen redningshelikoptrene som nå fases inn er større og kraftigere enn de gamle Sea King-helikoptrene, og har sterkere rotorvind. Løse gjenstander fløy av gårde i stor hastighet da et av dem landet ved St. Olavs Hospital i Trondheim, melder NRK.

En rapport som ble publisert i høst viser at det også ved Haukeland sykehus var utrygt for folk i nærheten da testlandinger ble gjennomført, ifølge Ambulanseforum.no.

På grunn av lufttrykket kan de nye helikoptrene ikke lande ved blant annet Ullevål sykehus i Oslo, Haukeland i Bergen eller UNN i Tromsø – de sykehusene i Norge som har trykkammer.

Dårligere beredskap for dykkere

Dykkere som har hatt en for rask oppstigning står i fare for å få trykkfallsyke, og det er svært viktig at de kommer til behandling så raskt som mulig – helst innen en time.

De nye helikoptrene må nå lande andre steder og pasientene må fraktes med ambulanse til sykehuset. Dette gir lengre reisevei fra skadestedet til trykkammeret, og dårligere beredskap for dykkere.

I Tromsø fører dette ifølge UNN til at det blir minst 30 minutters forsinkelse på hvert redningsoppdrag, fordi helikopteret må lande på flyplassen seks kilometer fra sykehuset.

SAR Queen

Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret


Kritiseres av opposisjonen

Regjeringen får kritikk for ikke å ha undersøkt på forhånd om de nye redningshelikoptrene kan lande ved sykehusene før de ble satt i drift, og akuttleger flere steder i landet har slått alarm.

– Jeg synes det er helt utrolig at man velger å kjøpe helikopter uten å forsikre seg på forhånd om at de kan lande på sykehusene. Det er rart at det ikke er tatt tak i dette tidligere, sier Marit Arnstad (Sp) til NRK.

Flere helseregioner vil nå ha mer testing av helikoptrene, skriver Ambulanseforum.no.


Skal utbedres

Justisminister Monica Mæland (H) svarer med å love at regjeringen skal gjøre tilpasninger slik at de nye redningshelikoptrene kan lande på sykehus over hele landet.

Det er satt i gang utbedringer ved Haukeland sykehus i bergen og St. Olavs Hospital i Trondheim, mens det i Oslo jobbes med å få til en midlertidig landingsplass i nærheten av Ullevål sykehus.

SAR Queen har bedre rekkevidde, større hastighet og bedre evne til å operere i dårlig vær enn de gamle Sea King-helikoptrene, og kan komme raskere til unnsetning.

Dette hjelper likevel lite hvis de ikke kan lande ved sykehus som har trykkammer.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Vintersesongen er i full gang, sikten er strålende og det er duket for flott dykking i ukene fremover. Men da må utstyret være i orden! Her er anbefalingene fra Fue.no.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gi bort et gavekort på dykkekurs!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i! Teorien kan tas på nett, og er derfor en perfekt gave i disse dager.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS