Har du sett klamremanet?
Tone Falkenhaug hos Havforskningsinstituttet jobber med maneter, og forsøker å finne ut mer om den lille klamremaneten Gonionemus vertens. Hvis du har sett den vil hun gjerne høre fra deg.
Har du sett klamremanet?
Klamremanet, Gonionemus vertens. Foto: Christian Skauge
MANETER

Har du sett klamremanet?
Tone Falkenhaug hos Havforskningsinstituttet jobber med maneter, og forsøker å finne ut mer om den lille klamremaneten Gonionemus vertens. Hvis du har sett den vil hun gjerne høre fra deg.
  6. november 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Maneter er en av de eldste dyregruppene i havet, og har eksistert i minst 500 millioner år – kanskje mye lenger. De brenner og stikker, men de er også vakre og interessante.

Til tross for alderen er det mye vi ikke vet om maneter. En av dem som vil vite mer er forsker Tone Falkenhaug på Havforskningsinstituttet.

Hun er spesielt interessert i klamremaneten, Gonionemus vertens.

– Særlig når det gjelder maneter, er dykkeobservasjoner av stor verdi. Det blir ikke helt det samme å fange disse skjøre dyrene med trål og håv, sier hun til Dykking.

Klamremanet

Klamremaneten har en svært spesiell måte å bevege seg på: Den svømmer noen kraftige tak, før den sprer tentaklene og flyter urørlig i vannet. Navnet kommer av at den ofte «klamrer» seg fast til tareblader og alger. Foto: Christian Skauge


Klamremaneten Gonionemus er observert sporadisk i norske havområder helt siden 1920-tallet. Først i Oslofjorden, og deretter i Trondheimsfjorden og langs vestlandet.

Den er registrert så langt nord som på Andøya i Troms, men mange dykkere har nok sett denne artige krabaten uten å vite at den er en sjeldenhet.

LES OGSÅ
10 ting du ikke visste om maneter


Tidligere het maneten Gonionemus murbachii, men etter en revisjon har den endret navn til Gonionemus vertens.

I eldre bøker vil man derfor finne den under det første navnet, mens i f.eks. siste utgave av Dyreliv i havet har dette blitt oppdatert.





– Det vi lurer på nå, er om det har skjedd en ny introduksjon de siste årene, av en ny «populasjon». Vi er derfor interesserte i vevsprøver for å analysere DNA, sier Falkenhaug.

Dersom noen i dykkemiljøet vil hjelpe med dette synes hun det er kjempefint. Maneten må i så tilfelle fikseres på ren sprit.



Hvis du ser klamremaneten er det altså bare å sørge for å få tatt noen fine bilder av den, før du forsiktig samler den inn i en plastpose eller ved hjelp av en tom halvlitersflaske av plast.

Har du ikke sprit tilgjengelig kan maneten til nød legges i en ren plastpose og fryses snarest mulig, før du kontakter Tone Falkenhaug på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Bor du i Bergen kan du også oppbevare maneten levende i sjøvann og levere den direkte til Havforskningsinstituttet.


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no




ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis webinar for rustne dykkere

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Da bør du melde deg på Frivannslivs gratis oppfriskningskurs for deg som dykker med flasker på ryggen.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Rabatt på O2, helium og argon

    Norges Dykkeforbunds avtale med Nippon Gases gir medlemsklubbene og dykkeskoler med avtale rabatt på pustegasser og leie av flasker.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS