Ina Therese Trælnes ble årets nykomling

Ina Therese Trælnes ble mandag tildelt Nykomlingsprisen for 2019 av Nordland fylkeskommune for sitt arbeid med å bygge opp opplevelsesbedriften Visit Plura AS i Rana – verdens første arktiske grottedykkesenter.

Ina Therese Trælnes ble årets nykomling
Jani Santala og Ina Therese Trælnes på Boot i 2019. Foto: Divesoft/Facebook

BRANSJENYTTIna Therese Trælnes ble årets nykomling

Ina Therese Trælnes ble mandag tildelt Nykomlingsprisen for 2019 av Nordland fylkeskommune for sitt arbeid med å bygge opp opplevelsesbedriften Visit Plura AS i Rana – verdens første arktiske grottedykkesenter.

  8. desember 2020
Vinneren av årets nykomlingspris er 30 år og har vokst opp i Dunderlandsdalen i Rana kommune. Opplevelsesbedriften Visit Plura AS ble stiftet i årsskiftet 2016/2017 av Ina Therese og familien.

Ina og ektemannen Jani Santala bosatte seg på familiegården Jordbru, kun 200 meter fra Pluragrotta i Plurdalen i Rana kommune, og driver i dag Visit Plura sammen.

– Vi jobber hver dag for å sette Mo i Rana på kartet som "The Cave Capital of Scandinavia", med Plura som hovedattraksjon. Jeg er utrolig takknemlig for denne oppmerksomheten og det er særlig stas nå rett før jul. Det er godt at arbeidet som vi har lagt ned i å bygge opp dette unike tilbudet blir lagt merke til. Jeg håper den jobben vi gjør kan inspirere andre til å tørre å satse på drømmen, sier Ina Therese til Nordland fylkeskommune.

Visit Plura

Visit Plura lanserte nylig planer om et nytt dykkesenter til 20 millioner ved kulpen i Plura. Foto: Tanken Arkitektur/Visit Plura


Europas lengste vannfylte grotte

Visit Plura tilbyr dykking i Pluragrotta, Norges største vannfylte grotte. Den regnes også som Nord-Europas lengste vannfylte grottesystem. Elva i dalen forsvinner ned i det store kollapset Trollkjærka og kommer opp igjen i kulpen nær gården.

Ideen bak bedriften kom fra etterspørselen i markedet. Flere og flere dykkere fant veien til Plura, selv uten at det var bygd opp noen fasiliteter.

En økende internasjonal interesse for Plura kombinert med en unik fagkompetanse gjorde at prisvinneren og hennes mann kjapt kunne ta en unik posisjon i markedet.

Visit Plura

Plura er en svært populær destinasjon blant grottedykkere, som kommer hit fra hele verden. Foto: Visit Plura/Facebook


Gjester fra mange land

Dykkesenteret ligger tilgjengelig bare en halvtimes kjøring fra flyplassen i Mo i Rana, og folk kommer fra hele verden for å dykke, ta kurs og oppleve den unike naturen under bakken.

Visit Plura har hatt gjester fra mange land, inkludert Australia, Finland, Tyrkia, Mexico og Tyskland, og tilbyr dykking i Pluragrotten, overnatting og utleie av dykkerutstyr.

Bedriften har blitt tatt opp til inkubasjon hos Kunnskapsparken Helgeland og har blitt satset på med subsidiert rådgivning gjennom det nasjonale inkubatorprogrammet til SIVA.

Visit Plura

I 2019 giftet innehaverne Ina Therese trælnes og Jani Santala seg i verdens største bryllup i en vannfylt grotte. Foto: Visit Plura/Facebook


Satte verdensrekord

I august 2019 satte Ina og Jani verdenskord da de gjennomførte verdens største bryllup i vannfylt grotte med 69 dykkende gjester.

På slutten av 2019 ble Visit Plura tatt opp i det nordnorske akseleratorprogrammet «Arctic Accelerator» som ett av 11 oppstartsselskaper i Nord-Norge med høyt potensial for vekst.

Ina sa opp sin faste jobb som sykepleier 1. august 2019 og arbeider nå for fullt for å bygge opp bedriften som allerede er kjent i det internasjonale grottedykkermiljøet.


16. gang prisen deles ut

Dette er det 16. året Næringsprisen for kvinner i Nordland deles ut. Prisen er todelt; næringsprisen og nykomlingsprisen. Gjennom Næringsprisen for kvinner vil Nordland fylkeskommune framheve kvinnelige etablerere og oppmuntre til entreprenørskap blant kvinner.

Nykomlingsprisen skal gå til kvinner under 35 år, som har etablert bedrift i eget lokalsamfunn i løpet av de siste tre årene. Målet er at flere kvinner etablerer bedrifter og skaper arbeidsplasser i Nordland.

Gjennom utmerkelsen vil Nordland fylkeskommune sette fokus på dyktige kvinner som realiserer drømmer, inspirerer og motiverer andre. Prisene for begge vinnerne består av et kunstverk laget av Ragnhild Adelheid Holten fra Stokmarknes og kr 30.000,- i prispenger.

Kilde: Nordland fylkeskommune
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Gi bort et gavekort på dykkekurs!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i! Teorien kan tas på nett, og er en perfekt gave i disse dager.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Det er vinterkaldt i sjøen og flotte dykkeforhold mange steder. Sørg for å holde deg varm og ha godt med lys – her er anbefalingene fra Fue.no.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS