Ikke lov å ta krabbe i Porsangerfjorden
Vi har tidligere skrevet at dykkere har lov til å fange kongekrabbe innerst i Porsangerfjorden. Fiskeridirektoratet påpeker i en e-post at dette ikke er riktig.
Ikke lov å ta krabbe i Porsangerfjorden
KONGEKRABBE

Ikke lov å ta krabbe i Porsangerfjorden
Vi har tidligere skrevet at dykkere har lov til å fange kongekrabbe innerst i Porsangerfjorden. Fiskeridirektoratet påpeker i en e-post at dette ikke er riktig.
  18. desember 2020
☒   ANNONSE:
Det var i en sak om at turist- og reisenæringen kan søke om turistkvote på kongekrabbe den 15. juni at vi kom med opplysningen, som var basert på informasjon vi har mottatt fra lokale dykkere.

Etter at vi skrev om dette på nytt den 14. desember fikk vi en henvendelse fra Fiskeridirektoratet.

Kongekrabbe

Kongekrabben er et fantastisk syn under vann. Den er også svært velsmakende, men pass på at du fanger den i et lovlig omåde.


– Det er ikke riktig at det er lov å dykke etter kongekrabbe i Porsangerfjorden for å fangste, skriver rådgiver Kjetil Bjørkmann i Fiskeridirektoratet i en e-post til Dykking.

Han opplyser at fangst av kongekrabbe i det kvoteregulerte området reguleres i Forskrift om regulering av fangst av kongekrabbe i kvoteregulert område øst for 26° Ø mv. i 2020. Der heter det som følger:

§ 2. Generelt forbud


Det er forbudt for fartøy å fange, oppbevare om bord og lande kongekrabbe innenfor kvoteregulert område i 2020. Med kvoteregulert område menes i denne forskrift følgende område:

a. Magerøysundet. Sør og øst for en linje trukket mellom punktene: N 70° 55,96' Ø 25° 32,81' og N 70° 55,82' Ø 25° 30,46'.

b. Sør og øst for rette linjer trukket fra posisjon N 71° 08,05' Ø 26° til N 71° 30' Ø 26°, inkludert hele Porsangerfjorden og Kamøyfjorden (vår utheving), og videre østover langs N 71° 30' til grensen mot Russland. Deretter følger linjen yttergrensen for Norges økonomiske sone sørover til fastlandet.

LES OGSÅ: Kongekrabben sprer seg raskere enn ventet


For å hindre at kongekrabben etablerer seg og sprer seg videre sørover er det åpnet for fritt fiske vest for 26º øst. Der kan både dykkere og fiskere ta så mye kongekrabbe de vil, uansett fangstmetode.

Vær oppmerksom på at det kvoteregulerte området omfatter hele Porsangerfjorden og Kamøyfjorden, vest til en linje mellom Skattøra og Seineset i Magerøyfjorden. Fri fangst gjelder vest for de blå linjene i kartet:Ny forskrift kommer neste høst


Bjørkmann opplyser i e-posten at det blir høring til ny forskrift neste høst, og at høringsinnspill kan leveres til Fiskeridirektoratet.

Interesserte kan følge med på www.fiskeridir.no i forbindelse med dette.Dykking beklager at vi har kommet med feil informasjon om fangst av kongekrabbe i Porsangerfjorden, og ber alle dykkere om å respektere fangstforbudet. Vi har endret opplysningene i de sakene det gjelder.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Spar penger på Aqua Lung LEG3ND

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS