Sogn og Fjordane får Skjærgårdstjeneste

Skjærgårdstjenesten utfører mange viktig oppgaver langs kysten, og deltar ofte på ryddeaksjoner i regi av dykkeklubber. Nå opprettes tilbudet også i Sogn og Fjordane.

Sogn og Fjordane får Skjærgårdstjeneste

MILJØSogn og Fjordane får Skjærgårdstjeneste

Skjærgårdstjenesten utfører mange viktig oppgaver langs kysten, og deltar ofte på ryddeaksjoner i regi av dykkeklubber. Nå opprettes tilbudet også i Sogn og Fjordane.

  30. desember 2020
– Innføringen av en skjærgårdtjeneste i Sogn og Fjordane betyr at vi bedre kan gjøre naturen langs kysten tilgjengelig for friluftsliv, samtidig som vi ivaretar sårbare områder og sikrer ordninger for innsamling av søppel og marint avfall, sier klima- og miljømister Sveinung Rotevatn (V).

Erfaringene fra andre steder i landet viser at dette er en svært effektiv og verdifull ordning. Mange holmer, øyer og strender langs kysten er populære utfartsmål. Skjærgårdtjenesten skal sikre gode naturopplevelser uten at det går utover sårbar natur.

Smedasundet

Skjærgårdstjenesten er fast inventar på den årlige ryddeaksjonen Project Aware Smedasundet. Foto: Tor André Johannessen


Spleiselag mellom stat og kommune

Skjærgårdtjenesten blir finansiert som et spleiselag hvor staten, kommunene og fylkeskommunene deltar. Staten bidrar med om lag halvparten av kostnadene. I 2021 vil dette utgjøre 35,5 millioner kroner.

For Sogn og Fjordane vil driftsbidraget til staten være ca. 700 000 kroner i 2021. I tillegg kommer inntil 2 millioner kroner til innkjøp av båt. Med etableringen i Sogn og Fjordane dekker Skjærgårdstjenesten nesten hele kysten i Sør-Norge.

Viktig for marin forsøpling

Skjærgårdtjenesten gjør mer enn å drifte friluftslivområder. Tjenesten bidrar også til å ivareta kystnaturen, gjennom oppsyn, vegetasjonsryddig, skjøtsel av naturtyper, fjerning av marin forsøpling, oljevernberedskap og reparasjon av brygger og andre anlegg.

– Ikke minst for arbeidet med marin forsøpling har Skjærgårdtjenesten vist seg effektiv og viktig, derfor er jeg veldig glad for at tjenesten i Sogn og Fjordane vil bruke en del ressurser på fjerning av marin forsøpling, sier Rotevatn.

Skjærgårdstjenesten ble opprettet i 1992, med Oslofjorden som virkeområde. Etter hvert ble ordningen utvidet til å omfatte skjærgårdsparkene på Sørlandet (1996) og Vestkystparken på Vestlandet (1997). Regjeringen har de siste årene tilrettelagt for at enda flere områder langs kysten kan få skjærgårdtjeneste.

Kilde: Regjeringen.no
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Dykkeparadiset Nord-Sulawesi

  Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Wee Marine satser miljøvennlig

  Wee Marine starter nå produksjon av utriggere til flytebrygger med flyteelementer av resirkulert polyetylen. Dermed kan alt bryggeutstyret som selskapet leverer gjenvinnes.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS