Får fart på rydding av fiskeredskaper

Fiskeridirektoratet leier fra 2022 inn en ny hurtigbåt til Sjøtjenesten. Den skal blant annet brukes til kontroll av fritidsfisket etter hummer og krabber og rydding av fiskeredskaper.

Får fart på rydding av fiskeredskaper
Illustrasjon: Oma Baatbyggeri

MILJØFår fart på rydding av fiskeredskaper

Fiskeridirektoratet leier fra 2022 inn en ny hurtigbåt til Sjøtjenesten. Den skal blant annet brukes til kontroll av fritidsfisket etter hummer og krabber og rydding av fiskeredskaper.

  4. februar 2021
– Fartøyet har et hybrid fremdriftssystem, og en rekke smarte løsninger som bidrar til å redusere miljøavtrykket, sier fiskeridirektør Per Sandberg i en pressemelding.

Hurtigbåten skal bygges av Oma Baatbyggeri og driftes av Norled, og bidrar dermed til å sikre norske arbeidsplasser. Kontrakten har en verdi på 195 millioner kroner.

LES OGSÅ
Nær halvparten av redskapene er ulovlige


– Med dette fartøyet vil Sjøtjenesten kunne utføre oppdrag langs hele norskekysten, og være operativ hele året. Jeg er glad for at oppdraget gikk til et norsk verft, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Fiskeridirektoratets sjøtjeneste utfører kontrollvirksomhet både kystnært og langt ute i havet, og omfatter kontroll av alt fra teinefisket langs kysten til trålfangster i Barentshavet.

Sjøtjenesten

Patruljefartøyet «Rind», et av Sjøtjenestens eksisterende fartøyer. Foto: © Vegard Oen Hatten/Fiskeridirektoratet.


Sjøtjenesten har også ansvaret for håndtering av dyrevelferdsmessige hendelser med sjøpattedyr. I stor grad dreier det seg om ta hånd om skadde sjøpattedyr og frigjøring av hval som har satt seg fast i tau og fiskeredskaper.

Dette arbeidet utføres i tett samarbeid med kystvakten og veterinær fra Havforskningsinstituttet.

LES OGSÅ
– Bra for både koraller og oppdrettere


Den 39 meter lange hurtigbåten har en toppfart på over 33 knop, og kan brukes til et vidt spekter av oppgaver – også innenfor områder der Sjøtjenesten tidligere har vært avhengig av å leie inn fartøy.

– Fartøyet skal i tillegg til ordinær kontroll av fiskeriene også benyttes til opprensking av tapt fiskeredskap og innsamling av kystnære data, sier Sandberg.

Havforskningsinstituttet vil også kunne bruke den nye hurtigbåten, og kan dermed gjennomføre flere og mer avanserte oppgaver enn det som har vært mulig med dagens fartøy.– Fartøyet blant annet utrustet med laboratorium, som gjør det mulig å analysere data om bord på fartøyet, og dermed raskere fatte beslutninger der det er behov for det, forteller Sandberg.

Det er lagt stor vekt på ivaretakelse av miljø i konkurransen, både under bygging og i drift av fartøyet, opplyser Fiskeridirektoratet.

Kilde: Fiskeridirektoratet

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Gi bort et gavekort på dykkekurs!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i! Teorien kan tas på nett, og er en perfekt gave i disse dager.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Det er vinterkaldt i sjøen og flotte dykkeforhold mange steder. Sørg for å holde deg varm og ha godt med lys – her er anbefalingene fra Fue.no.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS