Fiskeriforvaltning beskytter marin natur
Fiskeridirektoratet har innført en rekke arealbaserte tiltak som gir positive og varige effekter for å bevare naturmangfoldet. Det fremgår av en fersk stortingmelding.
Fiskeriforvaltning beskytter marin natur
Foto: Fiskeridirektoratet
HAVMILJØ

Fiskeriforvaltning beskytter marin natur
Fiskeridirektoratet har innført en rekke arealbaserte tiltak som gir positive og varige effekter for å bevare naturmangfoldet. Det fremgår av en fersk stortingmelding.
  15. april 2021
☒   ANNONSE:
– Den nasjonale planen for bevaring av viktige områder for marin natur omfatter arealbaserte bevaringstiltak tilknyttet fiskeriregelverket, sier seniorrådgiver Gunnstein Bakke ved Fiskeridirektoratets utviklingsseksjon i en pressemelding.

Han forteller at fiskeritiltakene i planen dekker minst 44 prosent av norske havområder. De er særlig rettet mot en del av områdene som er viktige for biologisk mangfold og økosystemtjenester, og tiltakene brukes for å ivareta undersjøisk natur.Regjeringen la nylig frem en helhetlig plan for vern og bevaring av marin natur. Klikk på bildet for å lese mer.


Eksempel på dette er samfunn av sjeldne eller truet arter, arter med begrenset utbredelse, sentrale områder for biologisk mangfold, områder med kritiske økosystemfunksjoner og -tjenester eller område for økologisk sammenheng.

Også områder med urørt natur, særlig på havbunn, er vurdert i den nasjonale planen for helhetlig havforvaltning.

LES OGSÅ
Vil ha flere fredningsområder for hummer


Miljødirektoratet og Fiskeridirektoratet har vurdert hvorvidt tiltak under fiskeriregelverket kan regnes som effektive arealbaserte bevaringstiltak, og stortingsmeldingen gjør rede for flere av disse:

 • Beskyttelse av korallrev
  Det er opprettet marine verneområder ved atten kjente korall langs kysten, og disse beskyttes dermed mot skade fra fiskerivirksomhet.
 • Hummerfredingsområder
  Det er opprettet flere bevaringsområder for hummer på Skagerrakkysten, og bestanden har tatt seg opp både innenfor og rundt bevaringsområdene. Fredingsområder for hummer har vist positiv effekt både for hummer, torsk og leppefisk. Totalt er det 51 slike bevaringsområder.
 • Regulering av taretråling
  Innenfor tarehøstingområdene er det etablert stengte områder, hvor det er forbudt å høste tare og hvor tareskogen derfor blir stående.
 • Stengte områder for fiske ved Svalbard
  For å beskytte sårbare arter, habitat og for å bidra til å bevare biologisk mangfold er det i ti utvalgte områder ved Svalbard innført forbud mot fiske med bunnredskap.


Forby eller begrens bruk av fiskeredskap

– Innenfor fiskeriene gir tiltak som forbyr eller begrenser bruken av fiskeredskap, særlig på havbunnen, viktige bidrag til bevaring av naturmangfoldet, sier Bakke med referanse til stortingsmeldingen.

Han fremhever at trålforbud i viktige områder for marin natur vil for eksempel kunne bøte på forstyrrelse av sårbare bunnhabitat.Kilde: Fiskeridirektoratet

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Reise: Dusinet fullt i Rødehavet

  DykkeBazaar tilbyr nå i samarbeid med Aggressor Fleet en fantastisk reise: Dykkeplanen er en nesten usannsynlig ønskeliste med de beste vrakene i Rødehavet.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS