22 millioner til rydding i Oslofjorden
Arbeidet med å rydde spøkelsesteiner i Raet nasjonalpark har pågått siden 2019. Nå gir Handelens miljøfond 22 millioner for å utvide arbeidet med tapte fiskeredskaper til Oslofjorden.
22 millioner til rydding i Oslofjorden
Tord Aslak Aslaksen i Green-Bay og Susanna Huneide Thorbjørnsen fra Havforskningsinstituttet studerer video fra en ROV på jakt etter tapte redskaper. Foto: Liv Eva Kirkesæther/Havforskningsinstituttet
SPØKELSESFISKE

22 millioner til rydding i Oslofjorden
Arbeidet med å rydde spøkelsesteiner i Raet nasjonalpark har pågått siden 2019. Nå gir Handelens miljøfond 22 millioner for å utvide arbeidet med tapte fiskeredskaper til Oslofjorden.
  Av Liv Eva Kirkesæther, Havforskningsinstituttet
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Havforskningsinstituttet har sammen med samarbeidspartner Green-Bay AS ryddet og forsket på tapte fiskeredskaper, såkalte spøkelsesteiner.

De har slått fast at det ligger anslagsvis 10.000 tapte fiskeredskaper i Raet nasjonalpark, hvorav en fjerdedel fisker aktivt.

Oslofjorden

Havforskningsinstituttets forskning har anslått at 2.500 tapte fiskeredskaper fisker aktivt bare i dette området.


Nå blir altså dette arbeidet kraftig utvidet. Med 22 millioner kroner i fornyet støtte fra Handelens Miljøfond, vil en tilsvarende opprydning de neste tre årene gjennomføres i Jomfruland, Færder og Ytre Hvaler nasjonalparker.

– Erfaringene så langt indikerer at det finnes mer enn hundretusen tapte fiskeredskap bare i Skagerrak. Spøkelsesredskap er et enormt og ganske usynlig plastproblem som Havforskningsinstituttet og Green-Bay nå har fått velfortjent tillit til å fortsette arbeidet med, sier Eirik Oland, fagsjef i Handelens Miljøfond.

LES OGSÅ
Her kan det ligge 10.000 tapte fiskeredskaper


– Vi skal ta med erfaringene fra Raet nasjonalpark til de andre nasjonalparkene. Metodene vi utvikler i Raet nasjonalpark vil effektivisere arbeidet betydelig for å rydde mest mulig. Samtidig vil det være fokus på å redusere redskapstap i fremtiden, sier prosjektleder Alf Ring Kleiven.

Oslofjorden

Store deler av Raet nasjonalpark har blitt ryddet det siste året. Med nye midler står nå Oslofjorden for tur. Foto: Liv Eva Kirkesæther/Havforskningsinstituttet


Viktig samarbeid med nasjonalparkforvalterne


Prosjektet vil ha tett samarbeid med nasjonalparkforvalterne for å sikre lokal forankring og effektivt arbeid.

– Nasjonalparkforvalterne kjenner best «sine» nasjonalparker og vil bistå med lokalkunnskap, tilrettelegging og nettverksbygging med lokale aktører, sier Alf Ring Kleiven.

LES OGSÅ
Over 50.000 spøkelsesteiner på fire år


Nasjonalparkforvalter Monika Olsen i Ytre Hvaler nasjonalpark er glad for arbeidet som nå skal settes i gang.

– Dette arbeidet vil være et viktig bidrag til at Oslofjorden og nasjonalparkene her skal bli rene og fortsatt artsrike. Oslofjorden betyr mye for mange, både dyr og mennesker, sier Olsen.

Teine

Susanna Huneide Thorbjørnsen studerer her en tapt teine for å finne ut hvorfor fiskeredskaper tapes. Disse erfaringene blir viktige inn mot utvidelsen av prosjektet. Foto: Liv Eva Kirkesæther/Havforskningsinstituttet


Ny teknologi blir viktig


I det videre arbeidet i Oslofjorden vil en også videreutvikle effektive metoder for søk og berging av tapte fiskeredskap. Dette vil foregå blant annet gjennom bruk av AUV og kamerateknologi. (Se faktabokser)

Havforskningsinstituttet har etablert et samarbeid med maskinlæringstudenter ved Universitetet i Agder.

En blanding av maskinsyn og maskinlæring vil bidra til å effektivisere arbeidet i stor grad, ved at kameraer med vidvinkel senkes under båten og skanner havbunnen, og automatisk registrerer tapte redskaper.

Studenter

Maskinlæringsstudenter fra UiA på brygga i Flødevigen i forbindelse med et annet prosjekt i 2020. Foto: Liv Eva Kirkesæther/Havforskningsinstituttet


– På denne måten kan vi dekke større områder mer effektivt. Observasjoner med posisjoner blir lagret, og man kan i etterkant målrettet rydde opp registrerte tapte redskaper, sier Tord Aslaksen fra Green-Bay AS.

Det antas at tettheten av tapte redskaper i nasjonalparkene i Oslofjorden er like stor som i Raet. Det er derfor en stor jobb som venter prosjektgruppen.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Det er fortsatt vinterkaldt i sjøen og viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • GPS AS holder kurs i trykkprøving

    Trykkprøving av dykkeflasker er helt nødvendig og skal gjøres med faste intervaller. Nå kan du lære hvordan det gjøres hos Gass og Pusteservice i Drøbak.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS