Over 1.000 garn fjernet fra havbunnen
Fiskeridirektoratets opprenskingstokt har også i år levert et betydelig bidrag for å redusere marin forsøpling og spøkelsesfiske. I tillegg til over 1.000 garn, er det også tatt opp mengder av andre fiskeredskaper fra havbunnen.

Over 1.000 garn fjernet fra havbunnen

Foto: Fiskeridirektoratet
SPØKELSESFISKE

 

Over 1.000 garn fjernet fra havbunnen
Fiskeridirektoratets opprenskingstokt har også i år levert et betydelig bidrag for å redusere marin forsøpling og spøkelsesfiske. I tillegg til over 1.000 garn, er det også tatt opp mengder av andre fiskeredskaper fra havbunnen.
  8. oktober 2021
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Det årlige opprenskingstoktet på fiskefeltene startet opp 23. august og ble avsluttet 6. oktober. Toktet har dekket kysten og nære havområder på strekningen mellom Ålesund og Kirkenes.

– Totalt er det tatt opp og fjernet 1.029 garn av ulike typer, 78.500 meter line både fra kyst og havgående fartøy, 15.000 meter tauverk, 82 teiner samt mengder av vak og anker, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

LES OGSÅ
Nå starter årets store opprenskingstokt


Det ble også tatt opp 3.000 meter med dumpet trålvaier, som ofte forårsaker tap av redskap i linefiske. Det ble i år bare registrert mindre mengder av snurrevadtau, not- og trållin.

– Dette er det høyeste antall garn som er tatt opp på 10 år. Også for line er mengden større enn på svært lang tid, sier toktleder Gjermund Langedal i Fiskeridirektoratet.

Mengden fisk og krabbe i garn og teiner varierer, og det er gjenstående garn fra blåkveitefiske som utgjør den største andelen av spøkelsesfisket.

Kart

Kart: Fiskeridirektoratet


Bortsett fra fire håbranner og en sjøfugl, er det ikke registrert arter som er rødlistet eller sjøpattedyr i redskapene som ble fjernet fra havbunnen.

– Samarbeid med fiskerne har som vanlig vært godt under opprenskingen, sier Langedal. Han opplyser at det ikke ble gjennomført opprensking etter snøkrabbefisket i år.

LES OGSÅ
Fjernet 2.400 teiner på fjorårets tokt


– Det skyldes først og fremst lite tapsmeldinger fra dette fiskeriet. Det er imidlertid ikke grunn til å si at tapsmengden totalt er noe mindre, hverken i omfang eller utbredelse, sier Langedal.

I Fiskeridirektoratets kartløsning kan man se resultatene fra hver enkelt stasjon på toktet, og få en oversikt over hva som ble funnet hvor.

Boss eller gjenbruk?


I mer enn 10 år har Fiskeridirektoratet samarbeidet med Norsk fiskeriretur med sikte på gjenvinning av fiskeredskaper.

– Siden 2017 har vi i økende grad prøvd å strekke oss langt for å levere tilbake redskaper til fiskerne. Dette er utfordrende med hensyn til at dette ikke skal føre til nevneverdig reduksjon i kapasiteten for gjenfinning, og for at vi skal kunne holde styr på «fangsten» fra svært mange fartøy, sier Langedal.

Fjernet 100 tonn fiskeredskap i 2020


Han forteller at store mengder redskaper er levert tilbake også i 2021, men sier at videreføring av dette bør vurderes med bakgrunn i at enkelte aktører lar være å melde fra dersom de ikke får redskapene tilbakelevert.

– Plikten til å gjøre egne gjenfinningsforsøk og melde fra om tap er imidlertid et ufravikelig krav, tydelig beskrevet i utøvelsesforskriften § 78. Dette understøtter viktigheten merking av selve fiskeredskapen, understreker Langedal.



Langedal mener at fiskerne generelt er dyktige til å dimensjonere redskaper etter ulike typer fiskeri og driftsforhold, men det gjelder ikke alle.

– For tynne og utslitte iletau samt garntelner som ikke er gode nok til drive garnfiske på store dyp, er bare noen av forholdene hvor fiskerne selv må gjøre en innsats for å redusere tap av fiskeredskap, sier han.

For tynne og utslitte tau registreres også i teinefiske etter kongekrabbe.

M/S Langenes

Toktet ble gjennomført med M/S Langenes. Foto: Bluewild AS


– Det er også viktig at tapt redskap meldes til Kystvaktsentralen så snart som mulig, med så nøyaktig informasjon som mulig. Skulle en lykkes ved senere sokneforsøk så meldes den som gjenfunnet, avslutter Langedal.

Fiskeridirektoratet takker rederiet for godt samarbeid og mannskapet på M/S Langenes for god innsats.

Kilde: Fiskeridirektoratet

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Det er fortsatt vinterkaldt i sjøen og viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • GPS AS holder kurs i trykkprøving

    Trykkprøving av dykkeflasker er helt nødvendig og skal gjøres med faste intervaller. Nå kan du lære hvordan det gjøres hos Gass og Pusteservice i Drøbak.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS