Svak nedgang i antall hummerfiskere
Antallet påmeldte til hummerfisket har gått ned med 6,3%, viser tall fra Fiskeridirektoratet. Det kommer imidlertid fortsatt inn påmeldinger og nedgangen vil bli mindre.
Svak nedgang i antall hummerfiskere
Foto: Redningsselskapet/Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
HUMMER

Svak nedgang i antall hummerfiskere
Antallet påmeldte til hummerfisket har gått ned med 6,3%, viser tall fra Fiskeridirektoratet. Det kommer imidlertid fortsatt inn påmeldinger og nedgangen vil bli mindre.
  26. oktober 2021
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
I 2020 var det 35.729 påmeldte til hummerfisket, som var det høyeste siden registreringen startet i 2017. I år har 34.088 meldt seg på for å fiske hummer.

Tallene viser en nedgang på 4,59% i forhold til fjoråret. Antallet er fortsatt det tredje høyeste siden registreringen av hummerfiskere startet i 2017.

– Den teina var min, sier Anton


Registreringsordningen ser ut til å fungere, men sier ikke noe om eventuelle mørketall. Selv om politiet, Kystvakten og Fiskeridirektoratet gjennomfører kontroller kan de umulig rekke over hele landet.

Det høye antallet fiskere skaper et stort press på hummerbestanden og fører til tusenvis av nye teiner mistes. Mange av disse blir stående og fiske i årevis.

LES OGSÅ
Hummeren må beskyttes bedre!


Forhåpentligvis har fokuset på spøkelsesteiner de siste årene ført til at det mistes færre teiner. Kravet om større fluktåpning og råtnetråd av bomull gjør også at færre teiner blir til spøkelsesteiner.

Det er imidlertid ikke gjort noen undersøkelser som kan kaste lys på dette, så foreløpig vet man ikke om informasjonsarbeid og fokus på problemstillingen i mediene har hatt noen effekt.

Merking

Forskjellige alternativer for merking av teinene. Foto: Fiskeridirektoratet/Facebook


– Fra 2022 forslår vi at alle teine- og ruseredskap som benyttes i fritidsfiske skal ha et eiermerke på selve fiskeredskapen, skriver Fiskeridirektoratet på Facebook.

Dirketoratet opplyser at det er testet ut en rekke ulike merkeløsninger, men at de velger å åpne for at brukeren selv kan velge løsning for hvordan redskapen blir merket.

Dette skjer i en spøkelsesteine:






Fiskeridirektoratet oppfordret i 2019 alle landets kystkommuner til å søke om et fredningsområde for hummer, men prosessen går tregt.

I fjor ble det opprettet 10 fredningsområder, mens det år bare har blitt opprettet to nye, i Drøbaksundet og ved Langåra i Indre Oslofjord.

LES OGSÅ
Nå blir det tøft å være hummer


Både dykkere og havforskere er enige om at fredningsområdene virker. Hummerbestanden øker raskt, og hummeren vokser seg større. Det meldes også om økt fangst i nærliggende områder.

Mange mener det må sterkere lut til for å redde hummeren, og forslår totalfreding i fem eller ti år, miljøavgift eller panteordning på teiner og at hele enden på teina må utstyres med råtnetråd.

Tusenvis av nye spøkelsesteiner


Havforskningsinstituttet gjorde i 2017 og 2018 en stor undersøkelse av hummerfisket, og kom til at det ble fanget 776.000 hummer og mistet 26.800 teiner de to sesongene.

Basert på disse tallene vil det i år bli fanget 405.000 hummer og mistet ca. 14.000 teiner. Til sammen har det siden 2017 blitt fanget 1,9 millioner hummer.



Det er mye for en bestand som er på sitt laveste siden 1945. Bør kystkommunene pålegges å opprette hummerreservater – eller vil tvang virke mot sin hensikt?

Hummersesongen varer fra 1. oktober til 30. november fra svenskegrensen til og med tidligere Sogn og Fjordane fylke, mens det lenger nord er lov å fangste til 31. desember.

Hummerfiske


– Husk minstemålet på 25 centimer, og at rognhummer er fredet. Tapte redskaper kan meldes i appen «Fritidsfiske». Hummer kan bare omsettes gjennom lovlige kanaler, sier seksjonssjef Trond Ottemo i Fiskeridirektoratet.

De som vil fiske hummer må melde seg på, og kan fiske med maks 10 teiner. De skal merkes med navn, adresse og nummer, og røktes minst én gang pr. uke.


Tallene er oppdatert pr. 15.01.2022


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Det er fortsatt vinterkaldt i sjøen og viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • GPS AS holder kurs i trykkprøving

    Trykkprøving av dykkeflasker er helt nødvendig og skal gjøres med faste intervaller. Nå kan du lære hvordan det gjøres hos Gass og Pusteservice i Drøbak.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS