Nye krav til rømmingshull
Fra 1. januar 2022 skal teiner som brukes til fangst av sjøkreps og kongekrabbe ha rømmingshull. Påbudet gjelder både fritidsfiske, turistfiske og yrkesfiske.

Sjøkreps, Nephrops norvegicus. Foto: © Hans Hillewaert/Wikipedia (CC BY-SA 4.0)
Nye krav til rømmingshull
Fra 1. januar 2022 skal teiner som brukes til fangst av sjøkreps og kongekrabbe ha rømmingshull. Påbudet gjelder både fritidsfiske, turistfiske og yrkesfiske.
26. november 2021
For teiner til fiske av sjøkreps skal monteringen gjøres slik at alt som er fanget i teinen skal kunne unnslippe via rømmingshullet når bomullstråden ryker.

LES OGSÅ
Meld fra om tapt og funnet redskap
For kongekrabbeteiner er kravet at en sylinder med diameter på 30 cm skal kunne trekkes gjennom rømmingshullet når dette er åpent.
Dette er kravene:
- Bomullstråden skal ikke være tykkere enn 3 mm i diameter
- Bomullstråden skal være ubehandlet og uten kjerne
- Bomullstråden skal kun festes enkel, dvs. at det skal være tilstrekkelig at kun én tråd ryker for at rømmingshullet åpnes
- Har teinen flere oppbevaringskamre skal alle disse ha rømmingshull
Påbudet gjelder fra 1. januar 2022, både i fritidsfiske, yrkesfiske og for turistfiskebedrifter som tilbyr sine gjester å delta på fangst av kongekrabbe.
Det er tidligere innført krav om rømmingshull med bomullstråd på hummer- og krabbeteiner for fritidsfiskere.
Video: Fiskeridirektoratet/YouTube
For yrkesfiskere er kravet om rømmingshull i teiner for fangst av sjøkreps og taskekrabbe utsatt til 1. juli 2022.
Yrkesfiskerne har bedt Fiskeridirektoratet undersøke om noen løsninger kan forbedres, slik at det blir lettere å håndtere for fiskere med mange teiner.

LES OGSÅ
20 anmeldt for ulovlig hummerfiske
Dette gjelder fiske etter sjøkreps, hvor tømmeluke er montert på toppen av teinen, i tillegg til «kasseteiner» i plast som benyttes i fiske etter taskekrabbe.
Direktoratet vil gjennomføre forsøk med montering av rømmingshull i klappteiner for taskekrabbe fra januar, med mål om å ha alt klart før 1. juli.
Kilde: Fiskeridirektoratet