Koraller bruker lyd for å bygge rev
Hvordan høres hjem ut for deg? Frittsvømmende korallbabyer vil helst høre knurring, grynting og knepping, og bruker lyden for å finne et sted å bo.
Koraller bruker lyd for å bygge rev
KORALLREV

Koraller bruker lyd for å bygge rev
Hvordan høres hjem ut for deg? Frittsvømmende korallbabyer vil helst høre knurring, grynting og knepping, og bruker lyden for å finne et sted å bo.
  2. august 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Denne oppsiktsvekkende kunnskapen blir belyst i en video fra det amerikanske havforskningsinstituttet Woods Hole Oceanographic Institution i Massachusetts.

Vert Danny Hentz snakker med forskere som undersøker hvordan de nyfødte korallene bruker lyd for å finne et sted å bosette seg, og hva som skjer når lyden ikke er der.

Siden larvene bruker lyd for å bunnslå, kan lyd også brukes for å gjenopprette ødelagte korallrev. Man kan faktisk spille av lyden av et friskt korallrev for å lokke til seg nye koraller!

Teknikken kalles for «akustisk anrikelse», og foregår ved at man gjør et opptak av lyden av fisk og krepsdyr på et friskt korallrev ved hjelp av hydrofoner.

LES OGSÅ
Risikerer 10 år i fengsel for dette


Når opptakene av det friske korallrevet spilles av ved et ødelagt korallrev, tiltrekker lyden ikke bare koraller, men også fisk og andre dyr.

Forskning fra Australia har vist at antallet fisk på revet doblet seg i forsøkene, og det var 50 prosent flere forskjellige arter der hvor revet ble anriket med lyd.

Forskere fra Universitetet i Exeter og Mars Coral Reef Restoration Project bruker lyd for å måle hvor vellykket restaurering av korallrevene er i et prosjekt i Indonesia.

Der har tusenvis av kvadratmeter sjøbunn fått nytt liv ved hjelp av sekskantede metallkonstruksjoner som gir korallene et sted å feste seg. I videoen over kan du høre lyden av et friskt korallrev.Opprinnelig publisert 17.04.2022ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • På tide med service på utstyret?

  Mange tror at Gass og Pusteservice er et servicesenter bare for bransjen, men her kan man også levere inn ventiler og flasker enkeltvis til service.

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Nord-Sulawesi – et dykkeparadis

  Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS