Når kan du kjøre over fjellet?
Alle dykkere vet at de må vente minst 24 timer før de kan fly – men visste du at du kan få trykkfallsyke når du kjører bil? Her er noe å tenke på før du kjører opp i høyden etter et dykk.
Når kan du kjøre over fjellet?
Foto: Pxhere.com (public domain)
DYKKEMEDISIN

Når kan du kjøre over fjellet?
Alle dykkere vet at de må vente minst 24 timer før de kan fly – men visste du at du kan få trykkfallsyke når du kjører bil? Her er noe å tenke på før du kjører opp i høyden etter et dykk.
  12. august 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Når luften blir tynnere synker trykket, og sjansen for trykkfallsyke (TFS) øker. Derfor skal man ikke bevege seg opp i høyden rett etter at man har dykket.

I moderne passasjerfly tilsvarer kabintrykket en høyde over havet på 1.800–2.400 meter. Det mange ikke tenker på er at det også gjelder når man kjører.

LES OGSÅ
Travelers Medical Guide fra DAN


Fjellovergangene i Sør-Norge ligger stort sett høyere enn 1.000 meter over havet. Derfor må man passe på hvis man har dykket samme dag.

Denne tabellen forteller hvor mange timer man bør vente etter et eller flere dykk før man beveger seg opp på en gitt høyde:

Høyde (moh)Enkelt dykkFlere dykk
300 meterIngen6 timer
600 meterIngen8 timer
1.200 meter8 timer12 timer
1.800 meter12 timer*24 timer**) Dette blir som å fly, fordi høyden tilsvarer kabintrykket i et passasjerfly (1.800–2.400 meter)


Anbefalingen er satt opp av Dr. Edmond Kay, tidligere Medical Diving Officer ved University of Washington i USA og medisinsk ansvarlig for Divers Institute of Technology i Seattle.

Fra 1. januar 2020 er Dr. Kay pensjonert, ifølge profilen hans på LinkedIn.

LES MER
Norske dykke- og behandlingstabeller


Vi tok kontakt med Dr. Jan Risberg hos NUI, som har skrevet de norske dykke- og behandlingstabellene sammen med Andreas Møllerløkken og Olav Eftedal, for å høre hans mening.

– Tabellen er et godt utgangspunkt for fritidsdykkere. Sannsynligheten for å få trykkfallsyke når man passerer en fjellovergang med bil eller tog er svært lav hvis disse tidene respekteres etter ordinære luft- og nitroxdykk, sier han.

Vis varsomhet


Risberg understreker at tabellen vil være usikker hvis man har lange dykk (i praksis rebreather) fordi det muliggjør svært høy metning i de langsomme vevene.

– Jeg anbefaler at man viser varsomhet hvis man har dykket svært lange dykk eller planlegger et lengre opphold i høyden, er rådet fra Risberg.

Norske fjelloverganger:
FV55 Sognefjellet1.434 moh
RV7 Hardangervidda1.250 moh
FV50 Hol – Aurland1.165 moh
RV52 Hemsedalsfjellet1.137 moh
E134 Haukeliveien1.085 moh
FV63 Geiranger til RV151.083 moh
E16 Filefjell1.004 moh
RV15 Strynefjellet943 moh
E6 Saltfjellet693 moh
E136 Romsdal642 moh


Tabellen er mest aktuell for dykkere som bor på Østlandet og som skal kjøre hjem etter dykking på Vestlandet – men den gjelder naturligvis i begge retninger.

Listen er ikke komplett, men dekker de viktigste fjellovergangene i Sør-Norge. I nord er det færre veier i høyden, men noen steder må man likevel passe på.

Wikipedia har en oversikt over de høyeste veiene i Norge.

Opprinnelig publisert 14.06.2022ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • På tide med service på utstyret?

  Mange tror at Gass og Pusteservice er et servicesenter bare for bransjen, men her kan man også levere inn ventiler og flasker enkeltvis til service.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Nord-Sulawesi – et dykkeparadis

  Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS