Vil frede hummeren i Indre Oslofjord
Hummerbestanden i Norge er på et historisk lavt nivå. Nå vil Fiskeridirektoratet forby hummerfiske i Indre Oslofjord, og har sendt et forslag om fredningsområde på høring.
Vil frede hummeren i Indre Oslofjord
Hummer på Tjuvholmen i Indre Oslofjord. Foto: Christian Skauge
HUMMER

Vil frede hummeren i Indre Oslofjord
Hummerbestanden i Norge er på et historisk lavt nivå. Nå vil Fiskeridirektoratet forby hummerfiske i Indre Oslofjord, og har sendt et forslag om fredningsområde på høring.
  21. juni 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Indre Oslofjord er Norges tettest befolkede fjordområde med nærmere 1,5 millioner mennesker, og fritidsfisket etter hummer er antatt å være høyt.

– For å beskytte bestanden mot utrydning, går vi nå inn for et fredningsområde i Oslo kommune, sier Kari Grundvig, seniorrådgiver i Fiskeridirektoratet Sør i en pressemelding.Oslo kommune har tatt initiativ til å etablere fredningsområde for hummer og har utredet et forslag som omfatter øyene og Oslo havn.

– Å opprette fredningsområder for hummer er ett av flere virkemidler som bidrar til en mer bærekraftig forvaltning av hummer, sier Grundvig.

Høringsfristen er 31. august 2022.

LES OGSÅ
Vi feirer hummerens dag


Forskning viser at fredningsområdene gir flere og større hummer, med mer rogn – som igjen fører til større produksjon av egg og larver.

Direktoratet kan allerede vise til positive erfaringer med fredning av hummer i Oslofjorden, etter at området rundt Nesoddtangen ble fredet i 2017 og de to områdene Langåra og Jetéen i Drøbaksundet ble fredet i 2021.

Her er hummeren fredet i Drøbak


I fredningsområdene er det forbudt å fiske med redskap som kan fange hummer hele året.

Det nye forslaget innebærer at all bruk av teiner og ruser blir forbudt i Indre Oslofjord, men man kan fortsatt fiske med håndsnøre, fiskestang og dorg.

Fredningsområder for hummer i Norge har eksistert siden 2006 da fire områder ble opprettet. Effekten av disse har blitt fulgt opp av Havforskningsinstituttet.

Tatt for å fiske hummer i verneområde


Tallene viser at fredningen har gitt en langt høyere fangstrate i disse områdene sammenliknet med områder der vanlig fiske er tillatt.

I tillegg har hummeren fått vokse seg stor, noe som forsterker fredningseffekten fordi det er den største og mest produktive hummeren som bidrar mest til rekrutteringen.Fiskeridirektoratet inviterte i 2014 og i 2020 interesserte kystkommuner med i en prosess for å etablere fredningsområder for hummer.

– Per mai 2022 er det opprettet rundt 60 hummerfredningsområder i Norge, opplyser Kari Grundvig.

Kilde: FiskeridirektoratetANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • På tide med service på utstyret?

  Mange tror at Gass og Pusteservice er et servicesenter bare for bransjen, men her kan man også levere inn ventiler og flasker enkeltvis til service.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Nord-Sulawesi – et dykkeparadis

  Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS