– Kan utløse ønske om avliving
Hvalrossen «Freya» har vakt oppstandelse i Oslo, og nå ber Bymiljøetaten i kommunen folk om å vise hensyn og holde avstand til den 600 kilo tunge sommergjesten.

Foto: Kjell Isaksen/Bymiljøetaten Oslo kommune
– Kan utløse ønske om avliving
Hvalrossen «Freya» har vakt oppstandelse i Oslo, og nå ber Bymiljøetaten i kommunen folk om å vise hensyn og holde avstand til den 600 kilo tunge sommergjesten.
21. juli 2022
Selv om «Freya» til en viss grad har blitt vant til mennesker er dette et stort, vilt dyr som det må ta hensyn til, både for dyrets egen skyld og for folks sikkerhet.

Hadde nærkontakt med «Freya» i går
På Facebook har Bymiljøetaten listet opp flere sikkerhetsregler og anbefalering til hva folk bør og ikke bør gjøre i nærheten av «Freya»:
- Ikke gå nærmere enn 10 meter med båt, vannscooter eller liknende, og kjør i lav hastighet
- Vær særlig forsiktig og hold god avstand dersom du er i kajakk, på padlebrett eller i liknende farkost der du lett kan havne i vannet.
- Ikke bad dersom hvalrossen er i nærheten
- Ikke gå nærmere enn 6 meter på land/brygge
- Unngå å lage unødig støy nær hvalrossen
– Forstyrrelser fra nærgående folk og båter kan stresse dyret og gjøre at det ikke får den hvilen det trenger. Hvalrosser tilbringer normalt mye tid hvilende på land, skriver Bymiljøetaten.

LES OGSÅ
Lær mer om hvalross
De minner også om at når «Freya» svømmer i vannet, kan kontakt med båtpropeller forårsake alvorlige kuttskader.
«Freya» er stor og tung, og har forårsaket skade på flere båter. Har hun først fått lagt seg til rette i en båt, er skaden ofte allerede skjedd.

Gjør kanskje stor nytte for seg
– Dersom hun blir jaget fra et sted, er det stor sannsynlighet for at hun finner seg en annen båt, slik at skadene totalt sett blir større enn nødvendig, skriver Bymiljøetaten.
De oppfordrer til å unngå å forstyrre «Freya» når hun hviler, og til å holde god avstand. Hvalrossen må alltid ha fri tilgang til å komme seg i vannet.
Kan skade seg selv
– Hvalrosser utgjør normalt ingen fare for oss mennesker. De virker klumsete og trege når de ligger og hviler, men kan være overraskende raske på land hvis de føler seg presset eller i fare, skriver Bymiljøetaten.
Når folk blir nærgående kan dette fremprovosere fluktsituasjoner der hvalrossen skader seg selv på båter eller brygger.

Nå kan du bli hvalrossdetektiv
– Det kan også føre til situasjoner der dyret blir vurdert å utgjøre en fare for mennesker. Dette kan utløse ønske om at «Freya» skal avlives, noe vi må unngå, skriver Bymiljøetaten.
De anbefaler at eiere av båter i Frognerkilen vurderer tiltak for å hindre at hvalrossen skal kunne komme opp i båten.
– Båter med et lavt akterparti som hvalrossen kan komme seg opp i bør om mulig fortøyes med akterpartiet vendt inn mot brygga, er rådet.
Bymiljøetaten er i dialog med Politiet og Fiskeridirektoratet for å forebygge uheldige hendelser og redusere forstyrrelsene for dyret. Avsperring av mindre områder vil bli vurdert.