En av verdens verste arter
Den kinesiske ullhåndskrabben Eriocheir sinensis er igjen funnet i Norske farvann. Bjørn Gundersen fant to individer på Hvaler.
En av verdens verste arter
FREMMEDE ARTER

En av verdens verste arter
Den kinesiske ullhåndskrabben Eriocheir sinensis er igjen funnet i Norske farvann. Bjørn Gundersen fant to individer på Hvaler.
  11. august 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Funnet ble gjort i Vellebubukta ved Vauerkilen på Hvaler den 23. april 2022, og er nylig registrert i Artsdatabankens funnkart.

Den kinesiske ullhåndskrabben er en fremmedart som potensielt kan forårsake store skader, og den er ført opp på Fremmedartslisten med «svært høy risiko».

Kinesisk ullhåndskrabbe

Foto: © Bjørn Gundersen, Kråkerøy (etter avtale)


Artsdatabanken forteller at det til sammen er funnet sju individer av arten over en periode på 34 år, og legger til at det er usikkert om den reproduserer i norske farvann.

– Det er sannsynlig at arten vil finne vann med egnet saltholdighet i Østfold, heter det i Fremmedartslisten. Det har tidligere blitt funnet en hunn med rogn i Iddefjorden.

LES OGSÅ
Asiatisk penselkrabbe funnet i Horten


Ullhåndskrabben er på IUCNs liste over de 100 verste invaderende artene i verden. Arten kan spre seg raskt, og har potensiale til å påvirke elvemorfologi samt opprinnelige arter.

Arten kalles også kinaullhåndskrabbe, og er kjent for å grave seg inn i elvebredder og kan gjøre stor skade på fundamenter, kaianlegg og andre installasjoner.
To kinaullhåndkrabber ble funnet på Hvaler i april.


Erfaringer fra Europa for øvrig samt hastigheten av kyststrømmen i norsk sone av Skagerrak viser at arten har en svært høyt spredningspotensial.

– Når arten ikke har fått noe godt fotfeste i Norge tyder det likevel på at forholdene ikke er helt gunstige, skriver Artsdatabanken.Ifølge wikipedia tåler den kinesiske ullhåndskrabben både ferskvann og saltvann, spiser alt og er ikke kresen på vannkvalitet.

En rapport om at dykkere skal ha sett denne arten i Mandal har senere vist seg å ha vært en (dårlig) spøk. Krabben er til nå bare funnet ved utløpet av Glomma og Drammenselva/Lierelva.

Har du funnet noe rart?


Hvis du har funnet noe uvanlig vil Havforskningsinstituttet gjerne vite om det. Du kan hjelpe forskerne ved å registrere funnet på www.dugnadforhavet.no.


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • På tide med service på utstyret?

  Mange tror at Gass og Pusteservice er et servicesenter bare for bransjen, men her kan man også levere inn ventiler og flasker enkeltvis til service.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Nord-Sulawesi – et dykkeparadis

  Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS