Fant ny art helt på grensen
I helgen fikk Norge en ny nakensnegleart. Den lille tassen Bohuslania matsmichaeli er bare 10 mm lang, trives i brakkvann og kan være skikkelig utfordrende å finne.
Fant ny art helt på grensen
Foto: Heine Jensen
NAKENSNEGLER

Fant ny art helt på grensen
I helgen fikk Norge en ny nakensnegleart. Den lille tassen Bohuslania matsmichaeli er bare 10 mm lang, trives i brakkvann og kan være skikkelig utfordrende å finne.
  19. september 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
I går møttes nakensnegleekspertene Torkild Bakken og Jussi Evertsen, svenske Michael Lundin og de to norske entusiastene Heine Jensen og Tine Kinn Kvamme i Iddefjorden.

Lundin var den som opprinnlige fant Bohuslania matsmichaeli i Sverige sammen med Mats Larsson, og arten er oppkalt etter de to undervannsfotografene.

Bohuslania matsmichaeli

Bohuslania matsmichaeli er bare 10 mm lang og trives i brakkvann. Foto: Heine Jensen


Etter funnet på svensk side av den smale Iddefjorden i 2013 har forskerne antatt at den nylig beskrevne arten også finnes på norsk side av fjorden.

Likevel var spenningen til å ta og føle på da dykkerne forsvant ut sjøen ved Sanderød innerst i Iddefjorden for å lete etter den bittelille nakensneglen.

Dykkere

Heine Jensen og Tine Kinn Kvamme på nakensneglejakt i Iddefjorden. Foto: Christian Skauge


Heine Jensen smilte lurt da han kom opp etter dykket, og etter en rask sjekk var det klart at han var første som hadde funnet Bohuslania matsmichaeli i Norge.

Greåkermannen har dykket etter nakensnegler over hele landet, og har sett over 90 arter Norge. Likevel var dette funnet litt spesielt.

Nakensnegleeksperter

Tine Kinn Kvamme, Torkild Bakken, Jussi Evertsen, Heine Jensen og Michael Lundin. Foto: Christian Skauge. Foto: Christian Skauge


– Det er veldig gøy å være den første til å finne en ny art for Norge. Det var litt spesielt å finne den så kort vei hjemmefra, sier han til Dykking.

Til nå har arten bare vært observert en håndfull ganger i Sverige, men i helgen fant Jensen den både på Sanderød og ved Bakke på norsk side av Iddefjorden.Selv om forskerne forventet å finne arten i Norge var gleden likevel stor da den faktisk dukket opp i helgen.

– Vi får mye viktig hjelp fra fritidsdykkere og dyktige undervannsfotografer, og de bidrar i stor grad til at vi lærer mer om artsmangfoldet av nakensnegler og utbredelsen deres i Norge, sier Torkild Bakken.

Lupe

Der er den! Dykkere og eksperter sjekker dagens funn. Foto: Christian Skauge


Han er professor på NTNU i Trondheim og har holdt på med kartlegging av nakensnegler siden 1997 sammen med Jussi Evertsen.

Sammen med dykkerne og flere interesserte store og små fra lokalbefolkningen i Sanderød fikk de se den nye arten med egne øyne for første gang.

Tenellia adspersa

Tenellia adspersa er også svært sjelden i Norge. Foto: Tine Kinn Kvamme


Tine Kinn Kvamme er lidenskapelig opptatt av nakensnegler, og både Bohuslania matsmichaeli og den sjeldne brakkvannsarten Tenellia adspersa som også dukket opp var nye bekjentskaper for henne.

– Jeg fikk to nye arter på listen min. Det er ikke hverdagskost for en nakensnegleentusiast, skriver hun i et innlegg på Facebook.

Tenellia adspersa

Lokale hyttefolk fattet interesse for aktiviteten på brygga, og fikk lov å ta den nye arten i nærmere øyensyn. Foto: Christian Skauge


Torkild Bakken og Jussi Evertsen jobber for tiden med et prosjekt på oppdrag fra Artsdatabanken, og lager nye og oppdaterte beskrivelser av alle nakensneglene.

Nylig ble beskrivelser av hele 124 forskjellige arter lagt ut på Artsdatabanken.no, men arbeidet er ikke helt ferdig – det kommer fortsatt nye arter til.

LES OGSÅ
Nakensnegler: Nå er alle på nett


– Det er ikke godt å si hvor mange arter som egentlig finnes i Norge. Dykkere og fotografer fra rundt om i landet melder stadig om nye funn, sier Bakken.

Arten Bohuslania matsmichaeli ble publisert på Artsdatabnken tidligere i dag, og du kan lese mer om den her.

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • På tide med service på utstyret?

  Mange tror at Gass og Pusteservice er et servicesenter bare for bransjen, men her kan man også levere inn ventiler og flasker enkeltvis til service.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Nord-Sulawesi – et dykkeparadis

  Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS