Nakensnegler i massevis på Gulen
Nakensneglesafarien på Gulen Dykkesenter ble igjen en suksess, og deltakere fra åtte land fant ikke mindre enn 57 forskjellige arter. Tradisjonen tro dukket det også opp en ny art.
Nakensnegler i massevis på Gulen
NAKENSNEGLER

Nakensnegler i massevis på Gulen
Nakensneglesafarien på Gulen Dykkesenter ble igjen en suksess, og deltakere fra åtte land fant ikke mindre enn 57 forskjellige arter. Tradisjonen tro dukket det også opp en ny art.
  2. april 2019
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Et drøyt dusin nakensnegleentusiaster fra Østerrike, Island, Sverige, Nederland, Tyskland, Danmark og Norge møttes på Gulen Dykkesenter i forrige uke for å dykke etter nakensnegler og lære mer om "havets sommerfugler".

Foredragene ble holdt av av Torkild Bakken fra NTNU, Dr. Alexander Martynov fra universitetet i Moskva, UV-fotograf Erling Svensen og danske Jørn Ari.

Her har vi samlet noen inntrykk fra nakensneglesafarien:


Feltlaboratoriet var en populær samlingsplass, hvor deltakerne kunne studere artene som hadde blitt samlet inn i løpet av dagen. Fra venstre Tine Kinn Kvamme, Tina Malmberg, Siobhan White og Michael Lundin.


Kaptein Ørjan Sandnes på "Vikingfjord" tok med seg dykkerne ut på båttur i finværet på lørdag.


Hver dag var det felles middag for deltakerne, etterfulgt av et kveldsforedrag og sosial omgang i puben på senteret. Deling av dagens funn på sosiale medier hørte med.


Tidspunktet for nakensneglesafarien var heldig valgt, for det myldret av nakensnegler på husrevet. Deltakerne fråtset i store mengder Fjordia og Gulenia, som er beskrevet som nye arter for vitenskapen de siste årene.


Ser du nakensneglen? Det minste funnet viste seg å være det største – arten Embletonia pulchra har nemlig ikke vært funnet på Gulen tidligere! Den lille tassen målte ca. 2 mm og ble funnet i sand på 20 meters dyp.



Den vakre nakensneglen Eubranchus tricolor er vanlig flere steder i landet, men har bare sjelden blitt funnet på Nakensneglesafarien. Her er et spesielt vakkert eksemplar, som vakte oppsikt både blant deltakere og eksperter.


Den russiske nakensnegleeksperten Dr. Alexander Martynov deltok for femte gang, og delte sin kunnskap med deltakerne. Tine Kinn Kvamme hadde med seg flere flotte, selvstrikkede nakensnegler i kjempeformat, til allmen beundring.


Oppbevaringsboksene var fulle av vakre nakensnegler som deltakerne kunne studere nærmere og forsøke å identifisere – her en Eubranchus farrani.



Været varierte som vanlig på denne årstiden, og det vekslet mellom snø, hagl, regn, tåke og sol hele uka. Da var det deilig med finvær på lørdagens ekskursjon!

Godt utbytte – mange arter

Til sammen ble det identifisert ikke mindre enn 57 forskjellige arter på årets nakensneglesafari – 52 ekte nakensnegler og 5 andre bakgjellesnegler.

Totalt er det nå funnet 85 forskjellige arter nakensnegler i Gulen, og hvis man regner med andre bakgjellesnegler er antallet imponerende 95 arter!

Neste års nakensneglesafari holdes på Gulen Dykkesenter fra 24.–29. mars 2020.




ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Rabatt på O2, helium og argon

    Norges Dykkeforbunds avtale med Nippon Gases gir medlemsklubbene og dykkeskoler med avtale rabatt på pustegasser og leie av flasker.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS