Ryddet stillehavsøsters utenfor Sandefjord

Stillehavsøstersen truer både det naturlige miljøet og er en fare for badende med sine sylskarpe kanter. Forrige helg var Sandefjord Dykkerklubb med på dugnad og ryddet havbunnen rundt Granholmen for østers.

Ryddet stillehavsøsters utenfor Sandefjord
Foto: Thomas Solberg

KLUBBNYTT

MILJØRyddet stillehavsøsters utenfor Sandefjord

Stillehavsøstersen truer både det naturlige miljøet og er en fare for badende med sine sylskarpe kanter. Forrige helg var Sandefjord Dykkerklubb med på dugnad og ryddet havbunnen rundt Granholmen for østers.

  14. juni 2019
Mange har allerede merket den: For få år siden var den bare en kuriositet, men nå er stillehavsøstersen påvist over store deler av Oslofjorden og representerer en trussel mot både naturmangfold og badestrender.

Gjennom et pilotprosjekt igangsatt av Vestfold fylkeskommune har det blitt organisert flere ryddedugnader i samarbeid med Fylkesmannen i Vestfold og Oslofjordens friluftsråd.

Sist helg deltok Sandefjord Dykkerklubb på østersdugnad ved Granholmen utenfor Sandefjord, og bidro til å fjerne anseelige mengder stillehavsøsters. Dykkerne hentet opp anslagsvis 50–70 kilo!

Prøv denne oppskriften!

Klubbmedlem Hans-Jørg Kleve-Mathisen anbefaler følgende oppskrift, som han har lagt ut på klubbens Facebook-side.Stillehavsøstersen er uønsket i norsk natur, men den smaker godt! TV-kokk Bård Greni fra «Fingrene av fatet» serverte en velsmakende belønning til de som var med på dugnaden.


– Åpne skjellet og løsne østersen. La den ligge i den dype halvdelen av skjellet, og legg skjellene på en bakeplate. Ha på bearnaise-saus og dryss over revet ost. Man kan også ha på finhakket chili eller hvitløk. Gratinér i ovnen til osten bobler og er fin og gyllen. Servér gjerne med bobler til, skriver han.

Slik plukker du stillehavsøsters

Det er massevis av østers i Oslofjorden, så det er bare å ta for seg! Hvis du lurer på hvordan du går frem kan du laste ned en plukkeveiledning for stillehavsøsters her.

Les mer på www.ostersdugnaden.no. Der kan du også registrere din egen dugnad og hjelpe til med å sørge for at strendene langs kysten ikke blir ødelagt. Følg også Østersdugnaden på Facebook.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Bli en bedre dykker hos Nemo i Bergen

  Rescue Diver er kanskje det viktigste kurset på PADI-stigen, og lærer deg førstehjelp og hvordan skal håndtere en ulykke. Nå har du sjansen til å bli en tryggere dykker i Bergen.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS