Nå blir det tøft å være hummer

Hundretusenvis av hummer går en usikker fremtid i møte når startskuddet for hummerfisket går 1. oktober. Vår bønn til de som skal fiske hummer er at de sørger for at teinene ikke ender opp som spøkelsesteiner.

Nå blir det tøft å være hummer
Foto: Christian Skauge

HUMMERNå blir det tøft å være hummer

Hundretusenvis av hummer går en usikker fremtid i møte når startskuddet for hummerfisket går 1. oktober. Vår bønn til de som skal fiske hummer er at de sørger for at teinene ikke ender opp som spøkelsesteiner.

  24. september 2019
En undersøkelse gjort av Havforskningsinstituttet viser at hele 14.500 teiner gikk tapt under hummerfisket for to år siden. Disse blir stående på bunnen og fortsetter å fiske – kanskje i mange tiår.

Hvis en hummer som går i en spøkelseteine ikke kommer seg ut vil den til slutt dø av matmangel. Den blir dermed til agn som tiltrekker seg nye hummer og andre sjødyr.

En spøkelsesteine kan derfor fange langt mer hummer enn en teine som tas opp!

Utvalget av teiner som tilbys i lavprisbutikkene i forkant av hummersesongen er mildt sagt enormt. Her fra Biltema i Oslo.


Et stort miljøproblem

Det aller verste er at dyrene bøter med livet til ingen nytte. Spøkelseteiner gjør skade på miljøet og bidrar til å redusere bestanden av hummer, også utenfor sesongen når hummeren er fredet.

Det står enorme mengder spøkelsesteiner langs kysten, og mørketallene er store – ingen vet nøyaktig hvor mye hummer, krabbe og andre dyr som blir fisket.

LES OGSÅ
Kjempeinnsats av dykkeklubbene


Vår bønn til de som skal fiske etter hummer i år er derfor at de sørger for å gjøre fast bøyene skikkelig slik at de ikke sliter seg og teinene forsvinner. Bruk skikkelig utstyr!Hummeren er et vakkert og interessant dyr som har stor betydning for miljøet og økosystemet. Helst burde den kanskje totalfredes i noen år for å få opp igjen bestanden.


Følg reglene for fiske av hummer:

 • Alle som skal fiske hummer må registrere seg før fisket starter. Dette gjelder både fritidsfiskere og fiskere som er registrert i Fiskermanntallet.
 • Hummer kan bare fangstes med teiner tilpasset hummerfiske. Får du hummer med annen redskap må du sette hummeren tilbake i sjøen. Dykkere har ikke lov til å ta hummer.
 • Det skal være minst to fluktåpninger i teina i tillegg til et rømmingshull, som lukkes med nedbrytbar bomullstråd.
 • Pass på minstemålet! Hummer som er mindre enn 25 centimeter lang må settes tilbake i sjøen.
 • Hummerfiskesesongen starter 1. oktober i hele landet. Fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane kan du fangste til og med 30. november. I resten av landet kan du fangste til og med 31. desember. Resten av året er hummeren fredet.
 • Hummer med utvendig rogn er fredet heile året, og skal settes tilbake i sjøen.
 • Teiner skal være tydelig merket med fritidsfiskerens deltakernummer, navn og adresse. Yrkesfiskere skal merke med deltakernummer og fartøyets registreringsmerke.
Tapte teiner fortsetter å fange hummer, krabber og andre dyr i lang tid når de blir liggende på havbunnen.


Kjempeinnsats av dykkeklubbene

Dykkere langs hele Norskekysten har de siste årene gjort en enorm innsats for miljøet ved å hente opp tusenvis av spøkelsesteiner, og arbeidet fortsetter.

Hittil i år har dykkeklubbene hentet opp nesten 3 000 tapte teiner, ruser, garn og andre redskaper. Vi håper at du som hummerfisker kan hjelpe dem ved å sørge for at teinene dine ikke ender opp på havbunnen.

Les reglene for hummerfiske hos Fiskeridirektoratet.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Det er vinterkaldt i sjøen og flotte dykkeforhold mange steder. Sørg for å holde deg varm og ha godt med lys – her er anbefalingene fra Fue.no.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS