Kan korallfarmer på land redde korallrevene?

Konsekvensene av at verdens korallrev er i ferd med å dø kan bli en av våre største miljøkriser. For å bidra til å redde korallrevene dyrker selskapet Coral Vita på Bahamas koraller i landbaserte anlegg, hvor korallene vokser opptil 50 ganger raskere enn i naturen.

Kan korallfarmer på land redde korallrevene?

NYHETER

MILJØKan korallfarmer på land redde korallrevene?

Konsekvensene av at verdens korallrev er i ferd med å dø kan bli en av våre største miljøkriser. For å bidra til å redde korallrevene dyrker selskapet Coral Vita på Bahamas koraller i landbaserte anlegg, hvor korallene vokser opptil 50 ganger raskere enn i naturen.

  29. juni 2019
Korallrevene blir ofte omtalt som "havets regnskoger". Ved siden av å gi oss fantastiske opplevelser når vi dykker er de er også hjem for utallige marine arter, og de gir mat, arbeid og beskyttelse til anslagsvis 500 millioner mennesker.

– Nå har kampen for å redde våre mest mangfoldige økosystemer kommet inn i en kritisk fase. De marine habitatene befinner seg ved frontlinjen i planetens største konflikt, kampen for å unngå en miljøkrise, skriver CNN.

Mange og store utfordringer

Over halvparten av verdens korallrev har blitt ødelagt av klimaendringer, overfiske og forurensning de siste 30 årene, ifølge en rapport utgitt av Verdens Naturfond (WWF) i 2015.Great Barrier Reef er hardt rammet av korallbleking. Hvorfor skjer det, og hva kan vi gjøre? Video: ABC Science/YouTube


Korallbleking har allerede ødelagt halvparten av Great Barrier Reef i Australia. I 2050 vil omtrent alle verdens korallrev stå i fare for å dø, ifølge National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA.

En forskningsrapport viser at korallbleking er fem ganger vanligere nå enn for 40 år siden. I tillegg gjør økt CO2-innhold i atmosfæren havet surere.En hjernekorall bruker flere tiår på å nå denne størrelsen i naturen. I et landbasert anlegg ble denne korallen dyrket frem på noen måneder. Foto: Coral Vita


For å bidra til å redde korallrevene åpnes nå verdens første kommersielle, landbaserte korallfarm på Bahamas. Selskapet Coral Vita har som mål å hjelpe korallrevene med å tilpasse seg effektene av klimaendringer.

– Tap av korallrev er en økologisk og sosio-økonomisk tragedie. En fjerdedel av verdens marine arter er avhengige av korallrevene, og de gir også levebrød til en milliard mennesker, uttaler selskapet.

Coral Vita bruker en metode kalt mikrofragmentering, som innebærer at man henter koraller i sjøen og bryter dem ned til småbiter.

Dette stimulerer til vekst og fragmentene kan vokse opptil 50 ganger så raskt i et landbasert anlegg som i havet. Når korallene har vokst seg store nok kan de settes ut i sjøen og bidra til et sunt miljø.Coral Vita har et svært ambisiøst mål – å dyrke koraller på land og transplantere dem tilbake i sjøen for å redde døende korallrev. Video: NationSwell/YouTube


Pilotprosjektet på Bahamas har som mål å dyrke frem 10 000 korallfragmenter fra 10 lokale korallarter. I fremtiden håper selskapet å kunne åpne større anlegg som skal kunne dyrke frem millioner av nye koraller i land over hele verden, og de jobber nå med å skalere opp produksjonen og gjøre den kommersielt lønnsom.

Les mer dyrking av koraller på www.coralvita.co. Kilde: CNN.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Bli en bedre dykker hos Nemo i Bergen

  Rescue Diver er kanskje det viktigste kurset på PADI-stigen, og lærer deg førstehjelp og hvordan skal håndtere en ulykke. Nå har du sjansen til å bli en tryggere dykker i Bergen.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS