Se video fra atomubåten «Komsomolets»

Den russiske atomubåten «Komsomolets» sank på 1 700 meters dyp i Norskehavet i 1989, og er igjen i nyhetene etter at Havforskningsinstituttet meldte om svært høye nivåer av radioaktivt cesium ved vraket.

ROV'en Ægir 6000 ved vraket av den russiske atomubåten. Foto: Havforskningsinstituttet

VRAK

MILJØSe video fra atomubåten «Komsomolets»

Den russiske atomubåten «Komsomolets» sank på 1 700 meters dyp i Norskehavet i 1989, og er igjen i nyhetene etter at Havforskningsinstituttet meldte om svært høye nivåer av radioaktivt cesium ved vraket.

  12. juli 2019
Havforskningsinstituttet har vært på tokt til den russiske atomubåten som sank etter en brann ved Bjørnøya i 1989, og kan fortelle at forskerne avdekket lekkasje fra «Komsomolets». Det høyeste nivået som ble målt i en prøve var 800.000 ganger høyere enn normalen.

Hele 42 mennesker mistet livet i ulykken, og det radioaktive materialet i ubåtens reaktor og atomtorpedoer har vært en konstant kilde til bekymring hos både norske og russiske forskere.

Se video fra vraket av «Komsomolets»:Video: Havforskningsinstituttet/YouTube


I en artikkel den 9. juli meldte TV2 om et radioaktivt nivå 100.000 ganger høyere enn normalt ved ubåtvraket, og dette skal ha vært på samme nivå som det russiske forskere målte for 12 år siden.

Dagen etter meldte Nettavisen at vannprøver ved atomubåten viser radioaktive verdier en million ganger høyere enn normalen. Målingene tilsvarer 800 bequerel, som er over grensen for akseptabel radioaktivitet i mat.

Radioaktive stoffer kan tas opp i næringskjeden og bidra til at fisk og andre marine organismer blir forurenset. Likevel mener forskerne at nivåene er ufarlige for livet i havet, siden stoffene blir blandet ut med sjøvann når de slippes ut.

Provoserte russere

I artikkelen russisk stormløp mot norsk ubåt-ekspedisjon skriver TV2 at russiske forskere ikke tror på de norske konklusjonene, og vil ha en egen ekspedisjon for å undersøke vraket.

Russiske medier hevder ifølge TV2 at de norske forskerne har stukket hull på skroget, og en anonym admiral som er intervjuet sier at de norske forskerne har funnet på alt sammen og at de ikke har peiling på hva de snakker om.

– Reaktoren er stengt og ubåten er tett, påstår admiralen.Russland gjorde sju undersøkelser av ubåten mellom 1989 og 2007, og dokumenterte radioaktiv lekkasje.


Tiden vil vise hvem som har rett, men sjansen blir jo ikke mindre for at radioaktiviteten rundt vraket kommer til å øke. Før eller siden vil korrosjon føre til at reaktoren blir eksponert, kanskje med katastrofale følger.

En rekke undersøkelser fra 1992 og frem til i dag har avdekket sprekker og huller i skroget, og en plutoniumlekkasje fra atomtorpedoene. I 1995 tettet en russisk ekspedisjon sprekkene i skroget på grunn av faren for lekkasje.

Russiske myndigheter uttalte etterpå at «risikoen for radioaktiv forurensning av havmiljøet ville være ubetydelig frem til 2015 eller 2025».

Les mer om K-278 «Komsomolets» og dens skjebne på Wikipedia.

Her kan du se en 30 minutter lang dokumentar om ubåten fra 1993:Video: NRK

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Siste sjanse i dag – spar opptil 50%!

  Også denne uken er det mye å spare hos One Ocean Dive Resort i Kristiansand: Nå får du 7.000 kroner i avslag på en neopren tørrdrakt og 2.000 på en Aqua Lung jakkevest!

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Rediger bildene dine som en proff

  Tobias Friedrich er uten tvil en av de beste undervannsfotografene i verden. Ved hjelp av hans forhåndsinnstillinger for Lightroom blir bildene dine bedre på få minutter.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS