Vi feirer verdens havskilpadder
Hvis du er glad i skilpadder er 16. juni en kjempefin dag – da er det nemlig verdens havskilpaddedag! Her finner du noen artige fakta og snutter med disse herlige dyrene.
Vi feirer verdens havskilpadder
Hvis du er glad i skilpadder er 16. juni en kjempefin dag – da er det nemlig verdens havskilpaddedag! Her finner du noen artige fakta og snutter med disse herlige dyrene.
16. juni 2024
I tropene er det ikke uvanlig å se havskilpadder når man dykker, og hvis man er rolig kan det hende de kommer bort for å hilse på deg.
Havskilpaddene finnes i alle tropiske hav samt i Middelhavet, og de har eksistert i omtrent 110 millioner år. Det finnes sju nålevende arter, samt en rekke arter som bare er kjent fra fossiler.
Dessverre er alle artene av havskilpadder truet av menneskelig aktivitet. Plastsøppel, tap av habitat og lysforurensning er blant de største truslene.
LES OGSÅ
Opprørende skilpaddevideo går viralt
De fleste har hørt om problemet med plast i havet, og dette tar livet av tusenvis av skilpadder og andre marine dyr hvert år.
De klarer ikke alltid å skille plastposer fra maneter, som er blant favorittføden til skilpaddene:
Skilpaddene tilbakelegger lange strekninger over åpent hav for å komme tilbake til den samme stranden hvor de selv ble født for å legge eggene sine.
Utbygging av strandområder og lysforurensning gjør at de ofte ikke finner en egnet reirplass. Når alt går bra blir eggene gravd ned i sanden og overlates til seg selv.
Der trues de av eggtjuver som plyndrer reirene, turister på ATV-tur, utbygging og annen menneskelig aktivitet.
Det er temperaturen som avgjør om avkommet blir hanner eller hunner, og derfor er temperaturøkningen som følge av klimaendringene en trussel.
LES OGSÅ
Adopter en skilpadde i dag!
Blir det for varmt fødes det nesten bare hunner, og tall fra øygruppen Kapp Verde i Atlanterhavet viser at det bare fødes 26% hanner.
Når eggene klekkes står skilpaddebabyene foran en rekke farer. Både sjøfugl, blekksprut og haier har en uforklarlig evne til å merke når det er klekketid, og ligger på lur for å sikre seg et måltid.
LES OGSÅ
Kan dø ut på grunn av global oppvarming
Bare én av 1.000 havskilpadder vokser opp. Selv voksne havskilpadder er ikke trygge – over hele verden spises det fortsatt både skilpadder og egg.
Frivillige organisasjoner gjør mange steder en stor innsats ved å betale lokalbefolkningen for å melde fra om reir, kjøper fri skilpadder og jobber for å hindre utbygging i strandsonen og annen aktivitet som skader skilpaddene.
Smart skilpadde stjeler luft fra dykkere
Skilpadder er kanskje smartere enn vi tror – i hvert fall om vi skal dømme etter denne videoen fra Tenerife: Den skallkledde luringen har lært seg å puste luft fra dykkernes bobler!
I videoen ser man at skilpadden følger med på dykkerne og venter på at de skal puste ut. Når luftboblene stiger mot overflaten snapper den raskt en munnfull.
Svært sjelden i Norge
Havskilpadder dukker av og til opp i Nordsjøen, og flere ganger har folk som jobber offshore fortalt at de har sett skilpadder rundt plattformbeina.
Det hender også at havskilpadder kommer inn til kysten – i september 2014 oppdaget to kajakkpadlere en nesten to meter lang skilpadde i Lofoten.
Det sjeldne funnet ble naturligvis omtalt som et «monster» i lokalavisen.
Havskilpaddene kan bli 50–100 år gamle. De blir kjønnsmodne først når de er 20–30 år gamle, og da vender hunnen tilbake til den samme stranden hvor hun selv ble født.
Visste du forresten at glattkaretten legger egg 3–5 ganger i året? Eller at den ekte karettskilpadden spiser over et halt tonn svamp i året?
Som nevnt finnes havskilpadder over nesten hele kloden, men det er naturligvis enkelte steder hvor sjansene for å se dem er større enn andre:
Noen av de beste stedene er Galapagos, Great Barrier Reef, Maldivene, Hawaii, Rødehavet, Sipadan i Malaysia, Mexico, Costa Rica og Nicaragua.
Gled deg til din neste skilpaddeopplevelse!
LES MER
World Sea Turtle Day
World Sea Turtle Day