Kan oppdrett redde korallrevene?
Konsekvensene av at verdens korallrev er i ferd med å dø kan bli en av våre største miljøkriser. For å bidra til å redde korallrevene dyrker Coral Vita på Bahamas koraller i landbaserte anlegg.
Kan oppdrett redde korallrevene?
Konsekvensene av at verdens korallrev er i ferd med å dø kan bli en av våre største miljøkriser. For å bidra til å redde korallrevene dyrker Coral Vita på Bahamas koraller i landbaserte anlegg.
26. juli 2024
– Nå har kampen for å redde våre mest mangfoldige økosystemer kommet inn i en kritisk fase. De marine habitatene befinner seg ved frontlinjen i planetens største konflikt, kampen for å unngå en miljøkrise, skriver CNN.
Over halvparten av verdens korallrev har blitt ødelagt av klimaendringer, overfiske og forurensning de siste 30 årene, ifølge en rapport utgitt av WWF Verdens naturfond.
Korallbleking har allerede ødelagt halvparten av Great Barrier Reef i Australia.
LES OGSÅ
Korallrev blir utvalgt naturtype
I 2050 vil omtrent alle verdens korallrev stå i fare for å dø, ifølge National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA.
En forskningsrapport viser at korallbleking er fem ganger vanligere nå enn for 40 år siden. I tillegg gjør økt CO2-innhold i atmosfæren havet surere.
Hittil i år har over 54 land og territorier har rapportert om korallbleking. Årsaken er økende havtemperatur, og det er fjerde gang på tre tiår at dette skjer.
Nå frykter forskerne at mange av revene ikke vil overleve denne krisen. Massedød av koraller vil få svært alvorlige og vidtrekkende konsekvenser.
LES OGSÅ
Reef Life of the Andaman
For å bidra til å redde korallrevene dyrker selskapet Coral Vita koraller i en landbasert korallfarm på Bahamas.
De har som mål å hjelpe korallrevene med å tilpasse seg effektene av klimaendringer.
Koraller bruker lyd for å bygge rev
– Tap av korallrev er en økologisk og sosio-økonomisk tragedie. En fjerdedel av verdens marine arter er avhengige av korallrevene, og de gir også levebrød til en milliard mennesker, uttaler selskapet.
Coral Vita bruker en metode kalt mikrofragmentering, som innebærer at man henter koraller i sjøen og bryter dem ned til småbiter.
Dette stimulerer til vekst og fragmentene kan vokse opptil 50 ganger så raskt i et landbasert anlegg som i havet.
Når korallene har vokst seg store nok kan de settes ut i sjøen og bidra til et sunt miljø. Prosjektet på Bahamas har som mål å dyrke frem 10 000 korallfragmenter fra 10 lokale korallarter.
I fremtiden håper selskapet å kunne åpne større anlegg som skal kunne dyrke frem millioner av nye koraller i land over hele verden
De jobber nå med å skalere opp produksjonen og gjøre den kommersielt lønnsom. Les merom koralldyrkingen på www.coralvita.co