Kan man spise stillehavsøsters?
Mengden av Stillehavsøsters langs kysten øker, og mange lurer på om det er trygt å spise dem. Mattilsynet får mange henvendelser om dette – her er deres svar.
Kan man spise stillehavsøsters?
Foto: Christian Skauge
MATAUKE

Kan man spise stillehavsøsters?
Mengden av Stillehavsøsters langs kysten øker, og mange lurer på om det er trygt å spise dem. Mattilsynet får mange henvendelser om dette – her er deres svar.
  29. april 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Som flatøsters er også stillehavsøsters en attraktiv matressurs, men det er en viss helserisiko forbundet med å spise arten.

– De som omsetter skjell kommersielt er ansvarlig for at skjellene de selger er trygge, mens de som høster til eget bruk selv må ta nødvendige forholdsregler for å unngå å bli syke, skriver Mattilsynet.

Østers

Østers er en delikatesse, men man skal være litt forsiktig med å spise skjell man har plukket selv. Foto: Pixabay.com


Mattilsynet anbefaler generelt at man ikke spiser selvplukkede skjell som ikke er testet for algegifter, bakterier, virus og miljøgifter.

For blåskjell finnes det et eget blåskjellvarsel, men det finnes ikke noe tilsvarende for østers.

LES OGSÅ
Blåskjellvarsel og andre nyttige linker


– Blåskjell er ansett som en indikatorart for de fleste typer skjell, men vi har ennå ikke tatt ut nok parallelle prøver av de to artene til å konkludere med at dette også gjelder for stillehavsøsters, opplyser Mattilsynet.

Både stillehavsøsters og flatøsters (i motsetning til blåskjell) spises ofte rå uten varmebehandling, og de kan inneholde norovirus som er den vanligste årsaken til virusbetinget diarésykdom i Norge.

Stillehavsøsters

Hvis du skal plukke stillheavsøsters Stillehavsøsters (Crassostrea gigas) bør du gjøre det i et område med god gjennomstrømming. Hvis de skal spises rå må du være oppmerksom på at de kan inneholde virus. Foto: Kate Baucherel/Pixabay


Viruset skilles ut med avføring fra infiserte mennesker og dyr, som i neste omgang blir spredt til sjøen fra kloakkutslipp, avrenning og liknende.

– Det er bare avføring fra mennesker som med sikkerhet har betydning for overføring av norovirussmitte tilbake til mennesker, ifølge Mattilsynet.

LES OGSÅ
Smørstekte kamskjell med chilisaus


På grunn av faren for smitte bør østers alltid høstes i områder med god gjennom­strømming av friskt sjøvann og lite aktivitet av folk og dyr.

Koking og steking vil drepe norovirus, men det er usikkert om damping har tilstrekkelig effekt. Algetoksiner forsvinner derimot ikke ved varmebehandling.

Dumpsterdiving i Indre Oslofjord


Vær også oppmerksom på at eldre stillehavsøsters har en tendens til å akkumulere (samle opp) miljøgifter i større grad enn blåskjell.

Alderen på østers kommer ikke nødvendigvis fram av størrelsen, men antall ringer på skallet – en ny ring for hvert leveår.Produsentene som omsetter skjell kommersielt er ansvarlig for at skjellene de selger ikke inneholder algegifter, eller mikroorganismer og smittestoffer.

– De skal heller ikke inneholde miljøgifter i mengder som kan forårsake sykdom eller på annen måte være i strid med regelverket, skriver Mattilsynet.De vurderer analyseresultater og gir produ­sentene tillatelse til høsting eller forbud mot høsting av skjell fra et fastsatt avgrenset område.

Alle skjellpartier som omsettes kommersielt skal prøvetas for forurensnings­kilder underveis i produksjonslinjen for å sikre trygg mat ut til sluttforbrukeren.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Nord-Sulawesi – et dykkeparadis

    Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS