En av havets gufneste skapninger
De fleste foretrekker søte dyr med store øyne og myk pels – ikke slimete åtseletere som hører hjemme i en skrekkfilm. Slimålen er kanskje guffen, men den er svært viktig.
En av havets gufneste skapninger
Foto: Jonas Follesø (skjermdump)
MARINBIOLOGI

En av havets gufneste skapninger
De fleste foretrekker søte dyr med store øyne og myk pels – ikke slimete åtseletere som hører hjemme i en skrekkfilm. Slimålen er kanskje guffen, men den er svært viktig.
  26. august 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Slimålen har hodeskalle, men ingen ryggrad, fløyelsmyk hud, en kjeve­løs munn med flere rekker med barberbladskarpe tenner.

I tillegg er den blind, og kan slå knute på seg selv. Den lydet navnet Myxine glutinosa – og den kan fylle en bøtte med slim på sekunder.

LES OGSÅ
Fant hvalkadaver på 3.240 meters dyp


Dette høres kanskje ikke ut som ditt favoritt­dyr? Likevel er slimålen en facinerende skapning som ikke har endret seg stort på 300 millioner år.

Den blir opptil 80 cm lang (vanligvis ca. 35 cm) og trives fra 30–1.200 meters dyp. Den er åtseleter og dermed en viktig del av økosystemet. Se hvor effektivt de jobber:Slimål går berserk på småsei. Filmet på 22 meters dyp i Trondheimsfjorden. Video: Jonas Follesø/YouTube


Det er ikke så ofte man ser slimål når man dykker, men faktisk er den ganske vanlig langs kysten. Et triks kan være å legge en død fisk på bunnen og gjøre et nattdykk.

Slimålen tiltrekkes av lukten av død fisk eller sel, og disse fortæres ved at slimålen borrer seg inn gjennom alle åpninger.Økosystemet er avhengig av mange forskjellige typer organismer, og slimålen spiller en viktig rolle som renholdsarbeider.

Den kan overleve i måneder uten mat, og slimet produseres for å beskytte seg mot andre rovdyr som også har åtsler på menyen.

Se Richard Hammond bade i slim:


I 1982 skulle NRK Nitimen kåre Norges nasjonalfisk, og etter det som trolig var en aksjon satt i gang av biologistudenter i Bergen fikk slimålen rundt 4.000 stemmer.

Resultatet ble underkjent, og programleder Kjell Thue utropte torsken som vinner til tross for at den bare fikk 2.552 stemmer. Begrun­nelsen var at slimålen ikke hadde noen betydning for fiskerinæringen.

LES OGSÅ
Går i dypet for å oppnå fordeler i krabbekrigen


«World Hagfish Day» har blitt feiret den tredje onsdagen i oktober siden 2009. Målet er å få folk til å se på alle skapningene i nærings­kjeden – ikke bare de søte med myk pels og store øyne.

– Iblant kan det virke som om naturvern er en popularitetskonkurranse som utelater lite attraktive arter, selv om disse er like viktige og sårbare, sier Ruth Musgrave fra WhaleTimes.

Noen synes slimålen hører hjemme i en skrekkfilm eller et mareritt, mens andre er oppriktig fascinert av denne merkelige skapningen.

Selv om den kanskje er litt ekkel er slimålen viktig for havmiljøet og bidrar til å holde havbunnen ren. Derfor fortjener den oppmerksomhet på lik linje med andre dyr.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gi et dykkekurs i gave

    Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver hos ProDykk Oslo til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Dyreliv i havet: Lær mer om snegler

    Den 7. utgaven av boka Dyreliv i havet er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Den finnes både i trykt utgave og som eBok, og det er bare én ting å gjøre: Løp og kjøp!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS