Kan man spise blåskjell om vinteren?
Årets siste blåskjellvarsel fra Mattilsynet er publisert, og prøvetakingen er avsluttet for i år. Hva gjør man om man har lyst på blåskjell?
Kan man spise blåskjell om vinteren?
Foto: Christian Skauge
GOURMET

Kan man spise blåskjell om vinteren?
Årets siste blåskjellvarsel fra Mattilsynet er publisert, og prøvetakingen er avsluttet for i år. Hva gjør man om man har lyst på blåskjell?
  23. november 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Mattilsynets blåskjellvarsel oppdateres en gang i uken fra midten av mars til ut oktober, og det tas prøver på 33 steder langs kysten.

Når prøvetakingen er avsluttet er det ikke noe oppdatert råd for blåskjell. Det siste varselet viste grønt i Oslofjorden og i Nord-Norge, men rødt langs vestkysten og i Trøndelag.

Skjell

Ikke glem at det er andre skjell som også smaker godt! Både kamskjell og stillehavsøsters er en delikatesse – og man kan også prøve seg på hjerteskjell, strandsnegler og albueskjell. Foto: Christian Skauge


Både blåskjell og andre skjell er best om vinteren, og mange lurer på om man kan sanke skjell når det ikke er noe blåskjellvarsel.

– Generelt kan blåskjell høstes og spises hele året, men marine algegifter kan forekomme året rundt, står det å lese på Mattilsynets hjemmesider.

LES OGSÅ
Er det trygt å spise stillehavsøsters?


Skjell lever av planktonalger som de filtrerer fra sjøvannet, og enkelte alger kan inneholde gifter som samles opp i skjellene.

Planktonalger blomstrer sjelden om vinteren, men hvis skjellene inneholder mye algegifter senhøstes kan innholdet av algegifter i skjellene være høyt hele vinteren gjennom.

Gjelder blåskjellvarselet også andre skjell?


Giftsesongen for skjell varierer fra år til år og fra landsdel til landsdel. Det er derfor ifølge Mattilsynet ikke mulig å gi angi giftsesongen for ulike deler av kysten.

Her må man altså ta sjansen, sjekke det siste blåskjellvarselet for året og vurdere hvor lenge siden det ble varslet.Vil man være helt på den sikre siden må man stikke innom delikatessedisken dersom man vil ha hvitvinsdampede blåskjell til kveldskos.

Skjellene i butikken er sjekket for algegifter og skal være trygge året rundt.

Blåskjellvarselet er avsluttet for sesongen i år, og starter opp igjen i mars neste år. Du kan sjekke ditt område på lenken nedenfor.
Opprinnelig publisert 05.11.2019ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Flott vrakdykking på Sørlandet

  One Ocean Dive Resort i Søgne like utenfor Kristiansand ligger perfekt til for dykking på en rekke spennende vrak – ta turen med klubben eller vennegjengen i 2023!
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS