Tre skip senket i samme raid
Den 28. desember 1944 var allierte fly på vingene over Oslofjorden for å senke den tyske krysseren Köln. De fant ikke krysseren, men senket i stedet tre andre skip: M/T Holmengraa, U-735 og M/S Nordvard.
Tre skip senket i samme raid
M/S Nordvard i New Orelans før andre verdenskrig. Foto: Wikipedia (public domain)
VRAK

Tre skip senket i samme raid
Den 28. desember 1944 var allierte fly på vingene over Oslofjorden for å senke den tyske krysseren Köln. De fant ikke krysseren, men senket i stedet tre andre skip: M/T Holmengraa, U-735 og M/S Nordvard.
  28. desember 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Tankskipet M/T Holmengraa ble bygd ved Sarpsborg Mek. Verksted i 1943, og ble beslaglagt av tyskerne så snart hun var ferdigstilt.

Skipet lå for anker ved Løvøya utenfor Horten da hun ble truffet av en bombe i lasterommet og sank. Tretten mennesker mistet livet.

Se video fra M/T Holmengraa her:


De allierte flyene senket også ubåten U-735 og det opprinnelig norske tankskipet M/S Nordvard i det samme angrepet.

Vrak et av U-735 ble funnet på 190 meters dyp utenfor Horten av KNM Tyr i 1999, mens M/S Nordvard ligger i sundet like utenfor Moss.

U-735

U-735 var en ubåt av type VII-C. Foto: Kriegsmarine


M/T Holmengraa målte 68,1 x 9,7 x 3,6 meter og hadde en tonnasje på 791 BRT. Skipet var lastet med 550 tonn Heizöl da hun ble bombet i senk.

Vraket ble funnet på 75–80 meters dyp av dykkere i 1994. På grunn av dybden er Holmengraa bare tilgjengelig for de som driver med avansert teknisk dykking.

Sonarbilde

Sonarbilde av U-735. Foto: FFI


Dykkeforbud på M/S Nordvard


M/S Nordvard ble bygd ved Kockums Varv & Mek. Verkstad i Malmö i 1925. Hun målte 115,1 x 16,5 x 6,9 meter og var eid av Klosters Rederi A/S i Stavanger.

I september 1940 ble Nordvard kapret av den tyske hjelpekrysseren Pinguin mens hun var på reise fra Bunbury i Australia til Port Elisabeth i Sør-Afrika, og satt i tjeneste for Kriegsmarine som depotskip.

LES OGSÅ
Er du interessert i vrakdykking?


Vraket av M/S Nordvard ligger på 25–45 meters dyp utenfor Moss, og ble tømt for olje av Riise Underwater Engineering i 2008.

Siden det vissnok skal ligge torpedoer og synkeminer i vraket ble det innført dykkeforbud, og man må man derfor søke dispensasjon om man vil dykke her.

Kart

M/S Nordvard ligger på 25–45 meters dyp midt i Mossesundet. Dessverre er det dykkeforbud på vraket. Kart: Kystverket


De allierte flyene slapp 126 tonn bomber over Moss, og utførte i tillegg slipp for Milorg og minelegging i Oslofjorden.

Ombord på de senkede skipene var tapene store. Bare én mann overlevde angrepet på U-735, mens 39 omkom – inkludert kaptein Hans-Joachim Börner.På Holmengraa måtte 13 mann bøte med livet, mens angrepet på Nordvard kan ha krevd så mye som 119 menneskeliv.

Kildene oppgir forskjellige antall omkomne, og siden det skal ha vært fest ombord på Nordvard er det uklart hvor mange som befant seg ombord.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Open Water i Halden i dag

    Hvis vil begynne å dykke, så er det første skrittet å ta et PADI Open Water grunnkurs. Hos Halden Dykkersenter kan du lære å nyte verden under vann neste uke!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Nudibranch Safari 2024 på Gulen

    Nakensneglesafarien på Gulen Dykkesenter er den viktigste møteplassen for entusiaster og eksperter. Den tolvte utgaven av workshopen arrangeres 23.–28. april.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS