Derfor må du levere ventilene på service
Ventilsettet er den viktigste delen av dykkerutstyret, og sørger for at du får luft under vann. Derfor er det ekstra viktig at ventilene får nødvendig service og vedlikehold – og glem ikke inflatoren og tørrdrakten.
Derfor må du levere ventilene på service
Foto: Apeks Diving
SIKKERHET

Derfor må du levere ventilene på service
Ventilsettet er den viktigste delen av dykkerutstyret, og sørger for at du får luft under vann. Derfor er det ekstra viktig at ventilene får nødvendig service og vedlikehold – og glem ikke inflatoren og tørrdrakten.
  10. desember 2020
Hvor ofte skal ventiler ha service? Her varierer anbefalingene litt mellom de forskjellige merker. En god tommelfingerregel er at ventilene skal ha service én gang i året eller hvert hundrede dykk.

For noen merker er serviceintervallet annet hvert år eller hvert to hundrede dykk – følg anbefalingene fra produsenten. Dette forutsetter naturligvis at ventilene fungerer feilfritt i mellomtiden – er det problemer med dem bør de på service umiddelbart.


Servicekit

Et servicekit inneholder alle delene som skal skiftes når ventilen er på service, og du bør la et sertifisert dykkesenter ta seg av dette.
Hva blir skiftet ut?

Det er flere ting som påvirker ytelsen på ventilsettet ditt. Både sinterfilteret og høytrykkssetet i førstetrinnet må skiftes med jevne mellomrom, ellers kan mellomtrykket kan forandre seg slik at ventilene ikke leverer luft slik de skal.

O-ringene i første- og andretrinnet og membranen i andretrinnet må også byttes iblant.

Andretrinnet trenger også en skikkelig rengjøring – spesielt om du ikke er flink til å skylle det ordentlig etter hvert dykk.

Ikke hopp over vedlikeholdet

Alle vet at saltvann fører til korrosjon – og ikke gjør samme feilen som vi gjorde: Da ventilsettet endelig ble levert på service for noen år siden var tilbakemeldingen at det ikke lenger gikk an å skifte ut delene inni.

De hadde korrodert sammen og lot seg ikke lenger skru fra hverandre... og da var det bare å kjøpe et nytt. Det ble en dyrekjøpt erfaring.

LES OGSÅ
Nå er det tid for å levere utstyr til service!


Manglende skylling kan også føre til sopp og bakterier i andretrinnet – det er både ekkelt, og ganske sikkert ikke bra for helsen å puste inn.

Les gjerne denne artikkelen om ventilservice skrevet av Nemo i Bergen!

Hvis du skal ut og reise kan det være lurt å gjøre ventilservice i god tid, slik at du får deg et dykk eller to med ventilene før du reiser – i tilfelle ikke alt er som det skal være. Da har du sjansen til å få det fikset før avreise.

Ventiler

Foto: XDeep/Scubapro


Ikke glem inflatoren...

– Det kan være lurt å ta med vesten og inflatoren også når man leverer ventilsettet på service. Det er viktig at inflatoren ikke henger seg opp og at utventilen fungerer som den skal, sier Michael Hansson hos GPS AS.

Dersom inflatoren ikke er i orden kan det hende du ikke får fylt luft, eller vanligere – og mye mer irriterende – ventilen slipper inn luft av seg selv slik at oppdriftskontrollen blir vanskelig eller umulig....eller tørrdrakten

Også inn- og utventilene på tørrdrakten bør få regelmessig ettersyn. Sand, salt og slitte O-ringer kan gjøre at luften ikke slipper ut som den skal – eller at du ikke klarer å beholde luft i drakten.

Begge deler kan ødelegge dykket og gjøre det vanskelig å ha god oppdriftkontroll, og i verste fall være farlig.

Ventilsett

Foto: Aqua Lung


Støtt ditt lokale dykkesenter!

Man skal ikke utføre service på ventilsettet på egen hånd – dette skal overlates til et sertifisert servicesenter. De har riktig verktøy og måleutstyr til å kontrollere at alt er i orden etter at arbeidet er utført.

Følg lenken nedenfor så finner du dykkesentre og servicesentre over hele landet som gjerne hjelper deg med service på ventilsettet, trykking av flaskene dine og mye mer.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Spar 2.000 kroner på grunnkurs!

  Nå er det sommertilbud på PADI Open Water Diver grunnkurs i dykking hos Nemo i Bergen. Dette er den beste gaven til deg selv eller noen du er glad i!

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Er du interessert i dykkehistorie?

  Norsk Dykkehistorisk Forening arbeider for at det som både er et yrke, en hobby, en del av det norske forsvaret og en vitenskap skal få belyst og bevart sin historie.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS