Ble Keiko begravet i Halsa – eller ikke?

Spekkhoggeren Keiko ble superstjerne etter filmen «Free Willy». Gravstedet i Halsa på Nordmøre har blitt en turistattraksjon, men ligger faktisk Keiko i graven? Lokalt svirrer ryktene.

Den ikoniske scenen fra «Free Willy»-filmen med spekkhoggeren Keiko i hovedrollen. Promo: Warner Bros

PODCAST

UNDERHOLDNINGBle Keiko begravet i Halsa – eller ikke?

Spekkhoggeren Keiko ble superstjerne etter filmen «Free Willy». Gravstedet i Halsa på Nordmøre har blitt en turistattraksjon, men ligger faktisk Keiko i graven? Lokalt svirrer ryktene.

  13. mai 2020
I Halsa er mange skeptiske til at Keiko faktisk ble begravet. De tror at den døde spekkhoggeren ble slept på havet, sprengt og senket, slik man vanligvis gjør med strandede hvaler, skriver P3 Dokumentar.

Journalist Webjørn S. Espeland fra NRK bestemte seg for å undersøke saken, og resultatet ble podcasten «Gåten Keiko» i fire deler hvor du får svaret på gåten. Historien om Keiko er både fantastisk og trist.

Da Keiko kom til NorgeTVNordvest/YouTube


Fanget ved Island som femåring

Keiko ble fanget utenfor Island i 1979 og fraktet til et akvarium i Mexico City, langt unna havet. Han gikk ned to tonn og holdt på å dø. Han var langt fra sitt naturlige element, og fisk måtte fraktes med lastebiler helt fra San Diego i USA.

Redningen skulle bli hovedrollen i en nå ikonisk Hollywood-film fra 1993 om en spekkhogger i fangenskap som ble sluppet fri – Free Willy.

Filmen spilte inn 15 milliarder kroner, men Keiko ble ikke satt fri – han ble sendt «hjem» til Mexico City. Men presset økte for å sette ham fri i virkeligheten.Keiko i et akvarium i Oregon like før han ble flyttet til Island. Foto: Wikipedia

Hør «Gåten Keiko» (1:4) her:

Fikk enorm oppmerksomhet

Michael Jackson og kona Lisa Marie Presley elsket Keiko og ville kjøpe ham og gi ham et hjem på ranchen Neverland, men forsøket strandet fordi privatpersoner ikke har lov til å holde havpattedyr i USA.

Organisasjonen Free Willy Foundation så dagens lys og barn knuste sparegrisen for å hjelpe Keiko. Pengene strømmet inn fra bidragsytere over hele verden.

Da Band Aid samlet inn penger til sultkatastrofen i Afrika kom det inn 24 millioner dollar. Til Keiko ble det samlet inn 25 millioner – blant annet gjennom salg av Keiko-Barbie, Keiko-øl og andre effekter.Keiko ble fraktet i en container ombord i et militært transportfly i 1998. Foto: Wikipedia

Hør «Gåten Keiko» (2:4) her:

Endelig fri

Til slutt ble Keiko fraktet til Island. Etter fire år med trening for å forberede ham på livet i det fri ble han sluppet ut i havet sommeren 2002.

En måned senere satte han plutselig kursen mot hvalfangernasjonen Norge, og det brøt ut Keiko-feber med tusenvis av skuelystne i Halsa kommune.

Verdenspressen ankom, og Keiko var en av verdens heteste nyhetssaker denne høsten. De aller fleste ønsket at Keiko skulle klare seg i det fri, men kanskje var han for preget av de lange årene i fangenskap. Et år senere døde superstjernen.Inge andre spekkhoggere ville nærme seg Keiko, og han var fortsatt glad i mennesker. Foto: Facebook

Hør «Gåten Keiko» (3:4) her:

Graver etter bevis

I Halsa er bonden Arve Henden lei av rykter og spekulasjoner, og bestemmer seg for å grave etter bevis på stedet der Keiko skal ha blitt begravet.

Dette skal ha skjedd i regi av den amerikanske stiftelsen «The Free Willy/Keiko Foundation» i desember 2003.

Hva vil han finne? Beinrester? Eller ingenting?

Lokalbefolkningen i Halsa tror mest på det siste. Arve Henden vil ha klarhet i saken én gang for alle, og tar spaden fatt for å grav frem sannheten.Gravøysa i Halsa har blitt et minnesmerke over Keiko. Men ble han begravet der? Foto: Wikipedia

Hør «Gåten Keiko» (4:4) her:

Les hele saken på P3 Dokumentar

Keiko døde den 12. desember 2003 etter å ha blitt plutselig syk. Sannsynligvis var dødsårsaken lungebetennelse. Den seks tonn tunge hvalen ble 26 år gammel og fikk i det minste nyte sitt siste år i frihet.

Hvis du vil lese mer om denne historien har NRK lagt ut en spennende artikkel på sine nettsider – men være oppmerksom på at saken inneholder flere avsløringer!


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Gratis grunnkurs i fridykking

  Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke og vil lære mer? Meld deg på gratis grunnkurs på nett hos Frivannsliv.

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Nudibranch Safari på Gulen i mars

  Nakensneglesafarien på Gulen Dykkesenter har vært arrangert siden 2010, og i mars er det igjen klart for workshop med dykkere, UV-fotografer og eksperter. Bli med du også!
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS