10 tips for å bruke mindre luft
Synes du luftforbruket ditt er for høyt? Må du ofte avslutte dykket før buddyen er tom, eller før du egentlig har lyst? Fortvil ikke – her er 10 tips som kan hjelpe deg.
10 tips for å bruke mindre luft
Synes du luftforbruket ditt er for høyt? Må du ofte avslutte dykket før buddyen er tom, eller før du egentlig har lyst? Fortvil ikke – her er 10 tips som kan hjelpe deg.
Av Dykking.no
«Sparepusting» er heller ingen god løsning – da ender du bare opp med hodepine etter dykket. Prøv heller tipsene nedenfor!
LES OGSÅ
Her kan du se hele «Under overflaten»
Dykk mer!
Jo mer erfaring du får, jo mindre luft bruker du. Det har mest med å finne «godfølelsen» å gjøre, og den kommer når du bruker mindre tid og oppmerksomhet på utstyret.
Det tar litt tid å bygge seg opp erfaring og mestre oppdriftskontrollen, men det lønner seg: Er du komfortabel under vann bruker du mindre luft.
Dykk litt grunnere
Det fleste vet at jo dypere man dykker, jo mer luft bruker man. Men vet du hvor stor forskjellen er? På 20 meters dyp bruker du tre ganger så mye luft som på overflaten.
Hvis du legger deg et par meter grunnere enn buddyen kan du utlikne forskjellen i luftforbruket, og du slipper å stresse.
Denne hemmeligheten kan redde dykket
Svøm rolig
Ta det med ro under vann, dykking er ikke en svømmekonkurranse! Jo roligere du tar det, jo mindre luft bruker du. Det blir som forskjellen på å gå og løpe – unngå å bli andpusten.
Når du beveger deg sakte og metodisk vil du også oppdage at du ser mye mer spennende på dykkene dine.
Pust riktig
Det har også mye å si at du puster riktig. Hvis du puster grunt og raskt utnytter du ikke oksygenet skikkelig, og du får lett hodepine.
Puster du i stedet dypt og rolig lar du kroppen ta opp så mye oksygen som mulig, og du tømmer også lungene for «død luft» med mye karbondioksid.
LES OGSÅ
Over 1.000 jenter er medlem
Vær riktig avveid
Hvis du har for mye bly må du fylle mer luft i vesten eller drakten for å kompensere. Det koster litt luft i seg selv, og det økte volumet gjør at du får større motstand og må bruke mer krefter for å komme deg fremover.
Det er også vanskeligere å holde seg nøytral i vannet hvis du ikke er riktig avveid, og det fører til unødvendig tømming og fylling av vesten.
Vær strømlinjeformet
Jo mindre «dingeldangel» du har hengende på vesten, jo lettere glir du gjennom vannet. Mindre motstand betyr at du bruker mindre krefter – og dermed mindre luft.
Bare ta med deg det som er nødvendig på dykket, og klips fast manometeret eller konsollet så det ikke henger og slenger.
Smart triks: Slik gjør du masken klar
Lekkasjer stjeler luft
Sørg for at utstyret ditt er i orden. En lekk O-ring virker kanskje ikke så ille, men det er både en sikkerhetsrisiko og bortkastet luft.
Det samme gjelder for en lekk maske: Hvis du stadig må tømme den kaster du bort luft – kjøp deg heller en maske som passer.
Hold deg varm
Hvis du blir kald under vann kan luftforbruket øke dramatisk. Bruk en skikkelig vams og undertøy, og vurder å skifte til tørrhansker.
Våthansker kan fylles med varmt vann før du hopper uti for å holde varmen lenger. Det finnes også elektriske varmevester i handelen.
Gå på do før dykket
Hvis blæren en full kaster kroppen bort energi på å holde temperaturen på væsken oppe. Kort oppsummert kan man si det slik: Må du tisse blir du kald – og blir du kald må du tisse.
Alle som har vært skikkelig kalde på et dykk vet at det er umulig å puste rolig og ha kontroll på luftforbruket.
Ta et kurs
Hvis du har riktig trim og ligger vannrett i stedet for å «sykle» fremover i stående stilling reduserer du luftforbruket.
Dersom du vil bli en bedre dykker kan et kurs som Peak Performance Buoyancy eller tilsvarende hjelpe deg. God oppdriftskontroll gjør at du bruker mindre luft.
Lykke til – og husk at dykking ikke er en konkurransesport!