Slår alarm om sebramusling
Sebramuslingen regnes som en av de 100 verste invaderende artene i verden. Nå har den dukket opp i norske akvarier, og forskerne frykter at den vil havne i naturen.
Slår alarm om sebramusling
Dersom sebramuslingen slipper ut kan den forårsake store skader i norske vassdrag. Illustrasjonsfoto: Dave Britton, USFWS
INVADERENDE ARTER

Slår alarm om sebramusling
Sebramuslingen regnes som en av de 100 verste invaderende artene i verden. Nå har den dukket opp i norske akvarier, og forskerne frykter at den vil havne i naturen.
  3. mai 2021
Sebramuslingen Dreissena polymorpha hører opprinnelig hjemme sør i Russland og i Ukraina. Den fortrenger lokale arter og kan tette rør i vannkraftverk, drikkevannsanlegg og renseanlegg.

Nå har den dukket opp i Norge, og det er fare for at den kan forpeste norske vassdrag.

Sebramusling

En sebramusling er funnet i et norsk akvarium. Foto: Privat/Miljødirektoratet


– Sebramuslingen har havnet i minst ett akvarium i Norge. Den er noe vi absolutt ikke vil ha i naturen vår, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet i en pressemelding.

Muslingen står på 31. plass på Verdens naturvernunions liste over de 100 verste fremmede artene i verden, og kan forårsake store skader.

LES OGSÅ
Fant invaderende japansk sjøpung


Nå ber Miljødirektoratet akvariumeiere og forhandlere om å være på vakt. Den fremmede muslingarten kan spres via mosekuler som har vært til salgs i norske nettbutikker.

Grønnalgen (Aegagropila linnaei) danner dekorative mosekuler, og sebramuslingen kan komme som en blindpassasjer i disse.

Det er forbudt å innføre denne algen til Norge uten spesiell tillatelse.

Sebramusling

Moseball og sebramuslinger. Foto: Idaho Department of Fish and Wildlife (IDFW)


Bilder fra et akvarium i Norge er vurdert av ulike norske og svenske eksperter, og viser at sebramuslingen nå sannsynligvis har kommet til Norge som blindpassasjer i en mosekule som var på på nett fra en norsk forhandler. 

– Selv om det ikke er tillatt å innføre mosekulene til Norge skjer det likevel, trolig på grunn av manglende kjennskap til regelverket, sier miljødirektør Ellen Hambro.

LES OGSÅ
Asiatisk penselkrabbe funnet i Norge


Hambro sier at veien er kort ut i naturen om sebramusling havner i mange norske akvarier.

– Hvis du nylig har kjøpt mosekuler, så ikke bruk dem i akvariet. De må destrueres. Du kan koke eller fryse dem, legge dem i en pose og kaste dem i restavfallet, sier Hambro.

Sebramusling

Sebramuslingen kan forårsake store skader. Nå har den dukket opp i Norge. Illustrasjonsfoto: Tom Britt/Flickr


Det er også viktig å kontakte stedet der man har kjøpt mosekulene.

– Forhandlere som har innført og videresolgt mosekuler må få beskjed, for å kunne destruere det de har av mosekuler, og for å få stoppet salget av disse, sier hun.

Det også viktig å unngå at vann og annet innhold fra akvarier havner i sjø eller vassdrag.

Algeball

Det er ikke tillatt å importere eller selge algeballer av Aegagropila linnaei uten tillatelse.


Artsdatabanken har vurdert sebramusling til å utgjøre svært høy risiko hvis den slipper ut i naturen i Norge. Den formerer seg raskt, bygger tette kolonier og konkurrerer ut naturlig forekommende arter.

Arten trives både i ferskvann og brakkvann, og er kjent for å tette rør til vannkraftverk, drikkevannsanlegg og renseanlegg. Den har spredd seg til mange land, men har så langt ikke vært observert i norsk natur.

– Vi ber om at alle som har solgt og formidlet ulovlig innførte mosekuler kontakter sine kunder, og ber dem destruere disse for å hindre spredning av sebramuslinger, sier Hambro.

Sebramusling

I de store sjøene i USA har sebramuslingen vært et alvorlig og kostbart problem siden 1980-tallet. Foto: Gemma Grace/Flickr (CC BY-NC 2.0)


Hvis man finner sebramusling i naturen, så skal det meldes til Artsdatabanken. Ulovlig import og salg av fremmede organismer kan meldes til Miljødirektoratets tipsordning.

– Hvis en fremmed art først får etablert seg, er det ofte både vanskelig og dyrt å bli kvitt den. Tidlig varsling om fremmede arter er derfor viktig, for å forebygge at arten etablerer seg i landet, påpeker Hambro. 

LES OGSÅ
Flere fremmede arter truer Oslofjorden


Miljødirektoratet opplyser at Norges Zoohandleres Bransjeforening allerede har informert sine medlemmer for å hindre sebramuslingen i å spre seg i Norge. 

– Det er viktig at man handler hos seriøse aktører, for å sikre at man ikke kjøper ulovlige arter til akvarier, understreker Hambro.

Kilde: Miljødirektoratet

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Dykk i verdens sterkeste malstrøm

  Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm...

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Er du interessert i dykkehistorie?

  Norsk Dykkehistorisk Forening arbeider for at det som både er et yrke, en hobby, en del av det norske forsvaret og en vitenskap skal få belyst og bevart sin historie.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS